Les patates enmascarades

Ara feia molt temps que no cuinava per la secció “Tasta Catalunya” del blog, on hi podeu trobar plats tradicionals de la cuina catalana -ja siguin clàssics o versionats- o plats elaborats amb productes dels diferents distintius d’origen i qualitat.

Les patates emmascarades són tot un exemple de la cuina Berguedana, de muntanya i d’hivern. Un plat d’aprofitament que es cuinava després de la matança tot fent servir les restes dels menuts i la sang del porc. Com que això de la matança ja no es fa tan sovint ni a tot arreu, el més habitual avui en dia és coure-les amb botifarra negra.

Nosaltres hi afegim una mica de cansalada del coll i a vegades fins i tot bolets, ens encanta com hi queden. Tot i ser un plat molt contundent, un dia és un dia! Això sí, sempre ben acompanyades d’un bon vi negre i una mica de verd de temporada (escarola, per exemple).

Patates enmascarades

Anem a la recepta? Per a dues persones:

Ingredients:

3 patates, 1 tall de cansalada del coll, 50g de botifarra negra, 1/2 gra d’all, oli d’oliva, sal i pebre.

Com ho fem?

1_ Pelem les patates i les tallem a daus no gaire petits. Les posem a bullir durant 15 minuts amb poca aigua.

2_ Tallem la cansalada a dauets i la rossegem a una paella amb un pelicó d’oli d’oliva. Quan sigui rossa hi afegim la botifarra negre i veurem que de seguida es desfà.

3_ Colem les patates i les aboquem a la paella, amb l’ajuda d’una cullera de fusta les anem aixafant.

4_ Rectifiquem de sal i pebre, afegim un raig d’oli i mig gra d’all ben picadet. Amb el foc fort, fem un últim tomb, que quedi una mica de crosteta i ja les podem servir!

PD: el meu tiet Jaume diu que són les millors que ha tastat mai, i això que està acostumat als esmorzars de forquilla! ^^

Comments

  1. Que bones estan!!

  2. Un gran plat Bet que he gaudit en les meves diferents estades pel berguedà … El que passa és que com jo no soc massa purista, m’agrada combinar-lo amb col. Es a dir que faig com una mena de trinxat emmascarat… :).

    La resta igual que tu, però poso a bullir les patates juntament amb la col i tot barrejat… No té nom propi, però ens agrada…

    • Hola Ricard, doncs amb la col em sembla que també quedaria fantàstic, la propera vegada que fem trinxat hi afegiré una mica de botifarra negra, segur que ens agradarà, ara a l’hivern gaudim molt d’aquests plats.
      Moltes gràcies per la visita! :)

  3. Un plat 100% d’hivern, ideal per aquests dies de fred intens!

  4. Dels meus plats d’hivern preferits! Juntament amb el trinxat de la Cerdanya i el trinxat d’escudella que fem a casa, que vindria a ser algo semblant al que comenta el Ricard.
    Ah! I el teu tiet Jaume té tota la raó del món! Segur que les teves patates emmascarades són boníssimes! ;)
    Petons!! :)

  5. Si el tiet Jaume ho diu, segur que és veritat! Me les hauràs de fer un dia, que quan les vas penjar a instagram em vas fer una mengera bandarra! Foten una pinta impressionant! :)

    Petonets artista
    Sandra

  6. joan marse rodriguez says:

    Bona teca

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.