Ara feia molt temps que no cuinava per la secció “Tasta Catalunya” del blog, on hi podeu trobar plats tradicionals de la cuina catalana -ja siguin clàssics o versionats- o plats elaborats amb productes dels diferents distintius d’origen i qualitat.
Les patates emmascarades són tot un exemple de la cuina Berguedana, de muntanya i d’hivern. Un plat d’aprofitament que es cuinava després de la matança tot fent servir les restes dels menuts i la sang del porc. Com que això de la matança ja no es fa tan sovint ni a tot arreu, el més habitual avui en dia és coure-les amb botifarra negra.
Nosaltres hi afegim una mica de cansalada del coll i a vegades fins i tot bolets, ens encanta com hi queden. Tot i ser un plat molt contundent, un dia és un dia! Això sí, sempre ben acompanyades d’un bon vi negre i una mica de verd de temporada (escarola, per exemple).
Anem a la recepta? Per a dues persones:
Ingredients:
3 patates, 1 tall de cansalada del coll, 50g de botifarra negra, 1/2 gra d’all, oli d’oliva, sal i pebre.
Com ho fem?
1_ Pelem les patates i les tallem a daus no gaire petits. Les posem a bullir durant 15 minuts amb poca aigua.
2_ Tallem la cansalada a dauets i la rossegem a una paella amb un pelicó d’oli d’oliva. Quan sigui rossa hi afegim la botifarra negre i veurem que de seguida es desfà.
3_ Colem les patates i les aboquem a la paella, amb l’ajuda d’una cullera de fusta les anem aixafant.
4_ Rectifiquem de sal i pebre, afegim un raig d’oli i mig gra d’all ben picadet. Amb el foc fort, fem un últim tomb, que quedi una mica de crosteta i ja les podem servir!
PD: el meu tiet Jaume diu que són les millors que ha tastat mai, i això que està acostumat als esmorzars de forquilla! ^^
Que bones estan!!
Sí que ho són, molt!! :)
Un gran plat Bet que he gaudit en les meves diferents estades pel berguedà … El que passa és que com jo no soc massa purista, m’agrada combinar-lo amb col. Es a dir que faig com una mena de trinxat emmascarat… :).
La resta igual que tu, però poso a bullir les patates juntament amb la col i tot barrejat… No té nom propi, però ens agrada…
Hola Ricard, doncs amb la col em sembla que també quedaria fantàstic, la propera vegada que fem trinxat hi afegiré una mica de botifarra negra, segur que ens agradarà, ara a l’hivern gaudim molt d’aquests plats.
Moltes gràcies per la visita! :)
Un plat 100% d’hivern, ideal per aquests dies de fred intens!
Dels meus plats d’hivern preferits! Juntament amb el trinxat de la Cerdanya i el trinxat d’escudella que fem a casa, que vindria a ser algo semblant al que comenta el Ricard.
Ah! I el teu tiet Jaume té tota la raó del món! Segur que les teves patates emmascarades són boníssimes! ;)
Petons!! :)
Si el tiet Jaume ho diu, segur que és veritat! Me les hauràs de fer un dia, que quan les vas penjar a instagram em vas fer una mengera bandarra! Foten una pinta impressionant! :)
Petonets artista
Sandra
Bona teca