Cruixent de nyàmeres, ceba i sal d’olives negres {Rebost Gourmet}

Després de la tornada a la rutina, reprenem el repte mensual del Rebost Gourmet, que fem conjuntament amb Cuinetes i Els Fogons de la Bordeta.

Aquesta vegada hem escollit les nyàmeres, un producte de temporada que es cultiva a les zones del Berguedà i la Noguera, però també a molts altres llocs del món. La nyàmera és un tubercle de la família de les compostes, semblant a la patata però més irregular i amb un gust que recorda el de la carxofa.

El seu conreu és agraït i necessita molt poc manteniment, tradicionalment s’havia destinat com a aliment per al bestiar i les persones només en menjaven en èpoques fluixes.

Nutricionalment, la nyàmera conté inulina, un tipus de fibra que ajuda a controlar els nivells de colesterol; té pocs efectes sobre la glucèmia; millora el restrenyiment i, a més, sembla tenir efectes positius sobre els ossos.

Tota aquesta informació i més, la podeu trobar al portal web Gastroteca.cat.

Cruixent de nyàmeres

A l’hora de pensar en una recepta per fer servir les nyàmeres, vaig recordar una coca de patata boníssima que vaig aprendre de Els Fogons de la Bordeta, amb la diferència que -gràcies a no tenir res més a la nevera- està feta amb pasta filo enlloc de pasta de full.

La pasta filo hi dóna un toc cruixent molt interessant, i per rematar, un polsim de flor de sal d’olives negres de Es Trenc, gentilesa també de Els Fogons!!

Us deixo la recepta i no dubteu en visitar les receptes de la Nuni, la Sandra i el Xavi, us aviso que us agradaran!! ;)

Logo rebost gourmet

Ingredients:

1 làmina de pasta filo, 2 nyàmeres, 1 ceba, sal d’olives negres, pebre negre i oli d’oliva.

Com ho fem?

1_ Primer de tot pre-escalfem el forn a 200ºC.

2_ Rentem les nyàmeres i les tallem a rodanxes molt finetes. Les guardem en un bol amb aigua. Pelem la ceba i la tallem també ben fineta.

3_ Donem forma a la pasta filo, de manera que ens quedi un rectangle llarg format per unes quantes capes de pasta.

4_ Anem col·locant les làmines de nyàmeres i hi repartim per sobre la ceba, la sal i el pebre. Amanim amb un bon raig d’oli.

5_ Enfornem a 180ºC durant 20 minuts.

Comments

  1. Quina coca més bona!! I amb pasta filo ha de ser súper cruixent!!!
    M’ha sorprès gratament la nyàmera, a part té un nom que mola molt! xD
    Insisteixo en que hem de fer un sopar (sí, un altre…) de platillos del rebost gourmet! Com la panera però en sopar! ;)
    Una abraçada!!! I molts petons!!!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

  2. Amb el que m’agraden aquest tipus de coques, i si a sobre m’hi poses nyàmeres (que em xiflen!) i el cruixent de la filo ja m’acabes de robar el cor! <3

    Estic d'acord amb la Nuni, soparet del Rebost Gourmet a la de ja!!

    Petonets cuca
    Sandra

  3. Que buena idea hacer la coca con pasta filo,no se me hubiera ocurrido.Una combinación perfecta y facil.
    petons

  4. Quines propostes més interessants que ens feu tots plegats!!!! No he tastat mai aquest tubercle però amb aquesta recepta m’han vingut moltes ganes de sortir corrents a comprar-ne!!!

  5. original i deliciós! una coca boníssima, i una forma molt diferent de menjar la nyàmera. Molt bona proposta!

  6. Entre les tres…..m’heu fet venir ganes de poder tastar les nyàmeres!!! Aquesta coca ha de ser…una delícia!!
    Petons i…felicitats per la proposta!!!
    Olga

  7. Hola!

    Nuni: Sí que queda molt bona amb la pasta filo, estic per repetir-la amb patata! Totalment d’acord amb aquest soparet de platillos! :)
    Sandra: moltes gràcies! A mi les coques salades també m’agraden molt, i aquesta amb el toc de sal d’olives negres era boníssima!
    Miquel: Moltes gràcies, ja veuràs que bé que queden les coques amb la pasta filo! És la primera vegada que la faig servir com a base de coques i segur que repetiré.
    Margarida: per mi també era la primera vegada cuinant nyàmeres i a casa ens han agradat força! ara toca fer altres receptes com els nyoquis o la cremeta de la Sandra i la Nuni!
    Gemma: a vegades dels ingredients més senzills en surten grans plats oi? i aquesta coca va agradar molt a casa!
    Olga: doncs ja saps què toca abans no s’acabi la temporada! ;) Segur que se t’acudeixen bones receptes.

    Moltes gràcies a tots per la visita, i fins la propera!

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: