Presentació

“Cuinar és posar el paisatge dins el plat”

Ho vaig descobrir a Ca l’Igansi, ho he llegit a la revista Cuina, ho he tastat tantes vegades… que cada cop ho tinc més clar: cuinar és posar el paisatge dins el plat. I és que si tenim uns paisatges preciosos, imagineu com arriba a ser la nostra cuina!
Podem estar ben orgullosos dels petits productors que la fan possible, dels pagesos, ramaders, pescadors, artesans alimentaris i altres emprenedors amb grans idees i projectes per endavant… sense ells tot això no funcionaria. I és que si en alguna cosa es basa la bona cuina, és en la qualitat dels seus productes. És per això que els hi hem de fer costat, hem de ser conscients de la importància de fer servir productes locals, de crear xarxa i apostar per un consum sostenible i responsable.
 
Per sort cada vegada hi ha més iniciatives com l’Slow Food, les cistelles ecològique, les cooperatives de consum… i altres de tota la vida com les fires i els mercats, que ens dónen la oportunitat de comprar sense intermediaris. Està clar que vivim en un món globalitzat i que també podem (i hem) d’aprendre molt d’altres cultures, no ens podem tancar només en els nostres productes, només faltaria! Però almenys, posem el nostre granet de sorra per conservar els que ja tenim aquí, donar-los a conèixer, potenciar el seu consum i donar suport a les noves iniciatives.
 
Hem heretat el saber fer de les nostres àvies, hem heretat una cultura mediterrània i catalana envejables, hem sabut mirar el passat per gaudir del present i encarar un futur ple de noves idees. La nostra gastronomia és com un petit gran tresor que fins fa uns quants anys estava amagat als fogons de cada casa, però a Catalunya també hi tenim bons cuiners que han sapigut donar-la a conèixer internacionalment. També en tenim d’altres que no són tan coneguts però que des dels seus petits i acollidors establiments ofereixen els millors arrossos, els millors estofats o els millors postres.
 
Tenim un munt de receptes que han passat de generació a generació, algunes van lligades a un producte en concret, a un paisatge, a una festa, a una tradició… Els calçots de valls, la ceba de Figueres, la Pera de Lleida, la Poma de Girona, totes les DOP d’oli i vi, el formatge dels Pirineus, els iogurts, els fesolets, la llet, els carquinyolis, l’arròs, els embotits, les coques, la mona, els torrons, l’escalivada, les anxoves… Sense oblidar les varietats que s’estan recuperant: l’albergínia blanca, el pèsol negre o el cigronet, entre d’altres.
 
Quants en podríem dir?? moltíssims!! Tots lligats al seu paisatge, a les seves festes i a la seva temporada. I segurament que a tots nosaltres ens porten algun bon record: un berenar a casa dels avis, una excursió amb l’escola, un esmorzar de forquilla amb els amics…
 
Doncs bé, aquí teniu la secció “TastaCatalunya” del blog, una secció per fer país tot parlant dels productes catalans: com cuinar-los, temporada, on trobar-los, a quina festa van relacionats, com els fan… Espero que us agradi i que en gaudiu!
 
Bet
Juny del 2012
cap de setmana
 De petita sempre anava a collir ametlles amb el meu pare i el meu avi en uns camps preciosos de l’Alta Anoia. La meva àvia em va ensenyar com fer-les garrapinyades igual com a ella li havia ensenyat la seva mare. Un dolç petit i fàcil de fer, però de la terra i senzill.

Comments

  1. M encanta aquesta secció i combrego totalment amb el q has explicat. Una mostra de la integració del paisatge al plat és també el q vam degustar a Can Poal ;-)
    petonets

    • Moltes gràcies guapa!! ara acabo de veure la vostra entrada de Can Poal, i ja he vist que és un lloc simplement fantàstic!
      Petonets! :)

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: