Bacallà confitat amb safrà colomí i el seu projecte de recuperació

La recepta que us porto avui té un ingredient molt especial per a mi: el safrà de Santa Coloma de Queralt. Un producte que, tal com us explicaré més endavant, està en procés de recuperació però que antigament havia estat el gran tresor comercial de la zona de la Baixa Segarra i les comarques del voltant.

És l’ingredient que hem escollit juntament amb la Nuni, la Sandra i el Xavi pel repte del Rebost Gourmet d’aquest mes de febrer.

safrà quer alt

Una mica d’història

Des del segle XV fins al XIX la zona que comprèn la Conca de Barberà, la Segarra, l’Urgell i l’Anoia era un dels territoris més significatius de producció de flor de safrà. A Santa Coloma, fins i tot es van crear les taules de safrà, des d’on es venia arreu del món. El Mercat del safrà de Santa Coloma de Queralt va ser dels més importants d’Europa durant molts segles.

Santa Coloma de Queralt és un poble preciós, per si teniu ganes de visitar-lo, aquest mercat estava situat a l’actual Plaça de l’Església. Els caps de setmana fan visites guiades i us ho explicaran molt bé!

“Som Terra de Safrà”

Ja havia sentit a parlar de la recuperació del cultiu del safrà, però gràcies a la jornada “Som Terra de Safrà” que es va fer el mes de Novembre passat, vaig poder-ho conèixer de més aprop.

1446741771

En aquesta jornada s’hi van fer exposicions, xerrades, activitats per a infants, tallers… Jo em vaig apuntar al taller de melmelades que duia a terme la Maria de “Al pot petit hi ha…” on vam aprendre a fer una melmelada de carbassa blanca amb safrà, ideal per acompanyar formatges. Per cert, la carbassa blanca també és un producte recuperat a la zona!

En aquesta jornada va ser quan es van comercialitzar els potets de safrà que us he ensenyat abans. El safrà que contenen és de producció particular però està envasat per la Fundació Quer Alt. De totes maneres també se’n pot trobar a diverses botigues o cases particulars del poble, així com el que envasen des de l’empresa ConcaPAM.

Recuperació del safrà colomí: un projecte sostenible i just

El projecte neix el 2008 amb un primer intent de recuperar el cultiu del safrà a la Conca de Barbera i l’Alt Gaià. Aquest primer intent, portat a terme per Concapam, una empresa de Montblanc que promou els cultiu de plantes aromàtiques a la Conca, no va reeixir per qüestions agronòmiques.

safra

Vist aquests condicionants, i que les empreses agrícoles habituals a la zona no disposen de tanta ma d’obra continuada i que es vol defugir de contractacions temporals per tants pocs dies, es va pensar en un projecte sostenible i just.

Es tracta de que cada empresa, o pagès participant ho faci amb una superfície estimada com a abastible que és d’uns 1000 m2, una superfície que pot arribar a produïr el segon i tercer any de cultiu uns 2 kg de brins de safrà/any.

 Ens il.lusiona que la flor tardana i efímera de l’amor torni a pintar de color racons de la nostra terra.

L’empresa impulsora del projecte, ConcaPam, a part de proporcionar els bulbs de safrà als participants del projecte, s’encarrega de processar, envasar i comercialitzar el safrà a preus justos segons els costos reals al productor, de manera que l’empresa, pagès o pagesa participant obtè el preu just a la seva tasca de producció i el comprador del producte paga el preu just en funció dels costos de totes les tasques realitzades fins que arriba a les seves mans.

Un dels aspectes importants, i a la vegada essencials, del projecte és la garantia de qualitat del producte ofert.

Bacallà confitat amb safrà colomí

La recepta que us porto avui és una “picada d’ullet” al tradicional “romesco colomí” que es fa amb bacallà cuit i una picada de fruits secs i altres ingredients. A la meva sogra li queda deliciós! Si voleu tastar-lo només cal que us apunteu a l’Aplec del Romesco que es fa el 3r diumenge de juliol.

20160225_141448

A més a més d’aquesta recepta ja en tinc dues més de preparades amb safrà i altres productes de la zona que us les explicaré als propers posts del blog.

Som-hi?

Ingredients:

Pel bacallà confitat: 1 llom de bacallà al punt de sal, oli d’oliva, porro i 2 brins de safrà.

Per a la poma caramel·litzada al safrà: 1 poma, 1 cullerada rasa de sucre morè, 2 culleradetes d’oli de coco i 1 bri de safrà.

Per a la picada: Avellanes torrades, tomàquets secs en conserva d’oli d’oliva, sal, pebre negre, unes gotes de vinagre i oli d’oliva.

Elaboració:

1_ En un pot no gaire gran, escalfar oli d’oliva fins a 60ºC aproximadament. Afegir-hi el porro tallat a tires, els dos brins de safrà esmicolats i els daus de bacallà (han de quedar coberts d’oli). Deixar coure amb el foc mínim fins que veiem que les làmines del bacallà es comencen a separar.

2_ Caramel·litzem la poma en una paella tallada a dauets, en una paella juntament amb els altres ingredients.

3_ Fem la picada al morter amb les avellanes torrades i els tomàquets prèviament tallats a dauets. Amanim al gust.

4_ Muntem el plat: a la base unes tires de porro confitat, els daus de bacallà, la poma i la picada.

 

Comments

  1. T’ha quedat un plat rodó! Em sembla que el toc de la poma al safrà ha de quedar genial amb el bacallà i el porro confitadet… i el toc cruixent de la picada ho acaba de rematar!
    M’ha agradat molt conéixer aquest safrà, gràcies pel potet! <3

    Petonets cuca!
    Sandra

  2. lluismanuelg says:

    Genial! Gràcies, soc molt fan del bacallà

  3. Uau, l’emplatat t’ha quedat de categoria, quina passada!!! El bacallà i el safrà no m’eagraden gaire, però trobo que no diria pas que no a aquest plat… i amb la poma també han de combinar molt bé.

  4. josep baye i blanch says:

    Bet; Per molts anys, per aquesta entrada tant i tant interessant sobre el safrà. Coneixia la recuperació d’aquest ingredient a Santa Coloma de Queralt i que havia fet la ruta de la seda.Acompanyat amb aquest bacallà acaba de ser una gran contribució.
    Salutacions Bet¡¡ :O)

  5. Cuinetes says:

    Quin producte més xulo ens has descobert Bet! I quina empenta, no és fàcil la recuperació d’aquest producte. Però cal creure-hi, apostar-hi i continuar endavant perquè les característiques del safrà colomí són úniques! Som uns privilegiats i ens ho hem de creure-ho i defensar-ho! La recepta del bacallà bruutaaal! Sóc súper fan del bacallà confitat i amb el safrà ja és un plat de luxe. Una abraçada!

  6. Reblogged this on Som terra de safrà and commented:
    Tastarutes ens deixa aquí una recepta feta amb safrà colomí!

Trackbacks

  1. […] uns mesos us vaig parlar del safrà colomí en una edició del Rebost Gourmet. Doncs bé, el proper dissabte 12 de novembre es celebra la 2a […]

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: