Risotto de carbassa amb trompetes, romaní i parmesà.

Avui us porto una nova proposta pel Rebost Gourmet, el repte que fem conjuntament amb la Nuni de Cuinetes i la Sandra i el Xavi de Els Fogons de la Bordeta. Com sempre, intentem presentar-vos ingredients diferents, nous o amb un projecte especial al darrere. El protagonista d’aquesta edició és l’arròs acquerello i jo l’he fet servir per preparar un risotto boníssim, molt fàcil i de temporada. Voleu saber-ne més?

Logo rebost gourmet

On es cultiva l’acquerello?

L’acquerello és un arròs únic al món, es tracta d’un Carnaroli envellit. Cultivat i treballat per la familia Rondolini a la finca Tenuta Colombara, al centre de la província de Vercelli, situada al nord d’Itàlia, entre Torí i Milà.

Després de molt temps d’estudi i de fusió entre la tradició familiar i la innovació, van aconseguir aquest producte tan preuat i reconegut per diferents xefs, degut a la seva idoneïtat a l’hora de cuinar un risotto o un arròs melós. Seguit d’arrossos com el carnaroli tradicional, el vialone nano o l’arborio a molt estirar.

copertinaautunnosito

Quines característiques té i com s’aconsegueixen?

Una vegada recollit el cereal s’envelleix dins la clofolla en unes cambres especials, després es refina lentament i s’hi afegeix el seu propi germen (separat prèviament).

Com ja sabem, els germinats són un ingredient viu que està en ple procés de creixement i que conté el màxim de vitamines i microelements. Aquesta aportació extra fa que l’acquerello sigui un arròs nutritivament més ric i a la vegada amb més propietats gustatives que un arròs blanc convencional.

Pel que fa a la cocció és especialment indicat per a un risotto o arròs melós. Els grans queden perfectes, sencers, compactes i alhora desgranats. Vaja, que és molt difícil que ens quedi malament si fem servir aquest tipus d’arròs.

risotto carbassa i trompetes 2

Risotto de carbassa i trompetes de la mort amb romaní i Parmesà

Fa bastant temps ja us vaig explicar aquí els trucs bàsics per fer un bon risotto. A casa normalment els fem amb bolets o carxofes i alguna vegada amb gambes de les bones. Són les receptes que més ens agraden.

Pel que fa al formatge, normalment fem servir Parmesà tal com mana la tradició, però si altres vegades tenim un formatge d’ovella curat tipus Idiazábal, també l’hem fet servir i la veritat és que queda molt bé.

Per si encara hi ha algun despistat: importantíssim no fer servir crema de llet. La cremositat l’obtindrem gràcies al midó natural de l’arròs, que anirà sortint a mesura que remenem així com gràcies al formatge i la mica de mantega que afegirem al final de la cocció.

risotto carbassa i trompetes

No us descuideu de visitar el bloc Cuinetes i Els Fogons de la Bordeta per veure les receptes que han preparat amb l’acquerello, segur que, com sempre, us encantaran :)

Anem a la recepta?

Ingredients:

300g d’arròs acquerello, 1L de brou de verdures i 1 copeta de vi blanc.

1/4 de carbassa del violí, 1 porro, 1 grapat de trompetes de la mort seques, 1 tros de parmesà, 1 culleradeta de mantega, oli d’oliva, romaní, sal i pebre negre.

Elaboració:

1_ Posem les trompetes a hidratar en un bol amb aigua.

2_ Tallem la carbassa a dauets i els saltegem en una paella amb oli d’oliva durant 4 o 5 minuts. La reservem.

3_ A la mateixa paella, hi afegim el porro tallat a rodanxes fines i l’anem coent amb el foc fluixet. Després hi afegim les trompetes hidratades, apugem el foc i saltegem tot junt.

4_ Passat 3 o 4 minuts salpebrem i afegim l’arròs. L’anirem remenant fins que agafi el punt de nacarat (els grans comencen a transparentar). En aquest moment hi afegim la copeta de vi blanc i programem el minuter a 18 minuts.

5_ Quan s’hagi begut el vi, afegim un cullerot de brou i remenem fins que l’arròs se l’hagi begut. Seguidament afegim un altre cullerot i anem fent així, sense deixar de remenar.

6_ Als 15 minuts afegim els dauets de carbassa que havíem reservat abans. Seguidament el parmesà ratllat i una culleradeta de mantega. Als 18 minuts apaguem el foc, rectifiquem de sal i deixem reposar 2 minuts més. Llest per servir amb una mica de romaní fresc i… més Parmesà! ;)

Notes:

  • Si no teniu brou de verdures el podeu fer al moment afegint dues pastanagues, un tros de porro i una mica d’api a 1L d’aigua amb 1 culleradeta de sal, uns grans de pebre negre i 1 fulla de llorer.
  • Segurament no necessitareu tota la quantitat de brou, no afegiu el que us hagi sobrat!
  • També es pot aprofitar l’aigua d’hidratar els bolets, passant-la primer per un colador molt fi.
  • Si teniu l’oportunitat, compreu-vos un ratllador Microplane, són perfectes per ratllar i n’hi ha de diferents tipus segons els ingredients que escollim. El preu està al voltant dels 20€ però us asseguro que una vegada el proveu ja no en voldreu cap altre. Aquest me’l va portar la Nuni de NY i estic encantada! Pot ser un bon regal de Nadal per a vosaltres mateixos o per a algú que ho sàpiga apreciar ;)

Comments

  1. M’encanta la combinació, és 100% de tardor! Ja saps que a casa som molt fans dels risottos, i aquest és un d’aquells que faríem segur, a més el fas amb porro que hi dóna aquella melositat i dolçor tan rebona. M’encanta!!

    Un bon descobriment aquest arròs, eh? ;)

    Petonets carinyo!
    Sandra

    • La veritat és que mentre el cuinava vaig pensar: “aquest arròs és molt Sandra i Xavi!”
      Amb porro ens va agradar molt, normalment el faig amb ceba però aquesta vegada no en teníem (ja saps que la meva mare no és fan dels sofregits) i vaig pensar que hi quedaria molt bé!
      Petonets preciosa!!

  2. Una proposta espectacular! quina salivera veient-la! hauré de buscar aquest arròs i animar-me amb el risotto, que encara no n’he fet mai… un petó!

    • Moltes gràcies Eva! Anima-t’hi, ja veuràs que fàcil que és, i després de la primera recepta ja pots provar altres combinacions! Una abraçada :)

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: