Amanit de pebrot i el projecte Cultures Trobades

Ja tenia ganes que arribés la tardor i avui per fi li donem la benvinguda! És l’estació de l’any que m’agrada més, potser pels paisatges, potser pels productes que ens ofereix, potser perquè m’agrada més abrigar-me que passar calor.

Després d’una petita pausa del Rebost Gourmet, el repte que fem conjuntament amb la Nuni, la Sandra i el Xavi, tornem a la càrrega amb noves idees i propostes que esperem que us agradin molt. Com sempre, intentarem buscar ingredients que tinguin quelcom d’especial i diferent, ja sigui pel seu origen, el gust, la novetat, o la història que amaguen al darrere, com és el cas que us expliquem avui.

Logo rebost gourmetCULTURES TROBADES

Abans d’explicar-vos l’ingredient que farem servir avui, voldria parlar-vos del projecte Cultures Trobades, que hem conegut gràcies al Xavi. És una iniciativa que m’ha captivat des del primer moment, ja que recordo molt bé el costum que tenien els meus avis d’anar guardant les llavors més bones d’un any cap a l’altre.

Aquest projecte, situat a la Sentiu de Sió i vinculat a l’Slow Food Terres de Lleida, treballa per localitzar, conservar, promoure i difondre la cultura agrària de les terres de Ponent per tal de no perdre els nostres orígens. Cultures Trobades no seria possible sense els seus còmplices: pagesos, cuiners i botiguers que col·laboren en la recerca i difusió d’aquests productes tan preuats.

Llavors de diferents productes d’horta, com per exemple la tomata rosa d’Albesa, la ceba de Coll de Nargó o el bitxo de Tiurana. Altres casos curiosos són l’oliver Sarrut i les vinyes trobades, així com la Cabra catalana. Si voleu estar al dia o tenir més informació de cada descoberta que fan, no dubteu en visitar el seu web.

pebrots

En un principi la idea era fer una recepta amb tomata rosa d’Albesa, però les condicions meteorològiques d’aquest estiu han fet que finalment no en puguem gaudir. I és que la meteorologia és un factor tan clau com incert en l’agricultura, mesos d’esforç poden veure’s perjudicats en mitja horeta de pedregada i això ens hauria de fer valorar molt més la seva feina.

El pebrot de la partida de Gualda

Als voltants de la ciutat de Lleida, l’horta està distribuïda en diferents explotacions o partides que formen el gran rebost de la capital. Els agricultors de l’Horta de Lleida estan organitzats de tal manera que, si us ve de gust, podeu anar-los a visitar i veure com treballen, us faran visites guiades i els hi podeu comprar els productes directament.

Justament un pagès de la partida de Gualda (localitat que pertany al municipi de Lleida) va ser qui va proporcionar aquesta varietat de pebrot als nois de Cultures Trobades i ells el cultiven a la Sentiu de Sió. Aquests pebrots són ideals per fer-los escalivats, ja que no són gaire bonyeguts i tenen la pell força fina.

El millor estri per escalivar pebrots, la xurrasquera

Per la recepta d’avui necessitarem pebrots escalivats, i us vull explicar com els fem a casa. Està clar que si tenim unes bones brases, no hi ha estris que valguin!

De totes maneres, a casa fa molts anys que tenim aquest estri: la xurrasquera. És fantàstic, no embruta i és molt fàcil de netejar. Nosaltres la vam comprar a una botiga d’estris de cuina de les de tota la vida i suposo que encara en venen. Podeu fer-hi pebrots, albergínies i ceba, però també patates al caliu (embolicades) i carn.

xurrasquera

Consells per fer servir la xurrasquera:

1_  És imprescindible tenir fogons de gas, centrar-la bé en el fogó de la mida correcta i donar una potència mitjana constant de foc.

2_ Si no voleu que se us embruti en excés, afegiu aigua a la peça base.

3_ Un cop hi afegiu els ingredients escollits, manteniu tapat i calculeu més o menys mitja horeta o tres quarts. S’han de girar de tan en tant.

Amanit de pebrot amb la picada especial Bet

I finalment, us explico la recepta que preparat amb els pebrots de la partida de Gualda que ens han proporcionat els nois de Cultures Trobades. És una recepta facilíssima, prepareu unes quantes llesques de pa torrat per acompanyar i gaudiu-la ;)

Aquesta picada que l’acompanya és l’especialitat de la casa, a l’estiu la fem a totes hores per acompanyar amanides, pasta, carn, escalivada, verdura… Proveu-la i ja m’explicareu què tal!

picada especial bet 2

amanit de pebrot

Ingredients i elaboració:

1_ Escalivem un parell de pebrots i una ceba, els pelem i tallem a tires, reservem.

2_ Fem la picada en un morter amb els següents ingredients: 2 grans d’all, avellanes (o ametlles) torrades, menta fresca (o alfàbrega), mostassa a l’antiga, 1/2 culleradeta de sal gruixuda, 4 olives de Kalamata desossades (o de l’Aragó), 1 filet d’anxova (opcional) i pebre negre. Finalment afegim oli d’oliva fins cobrir i un petit rajolí de vinagre.

3_ Disposem el pebrot i la ceba en un plat, hi afegim la picada i ja ho tenim llest.

Creieu-me, us en llepareu els dits! ;)

No us descuideu de visitar les propostes que han fet a Cuinetes i Els Fogons de la Bordeta!

Comments

  1. Beeeet!! M’encanta la xurrasquera!! <3 et pots creure que mai n'havia vist cap? Jajaja ma mare fa l'escalivada en una planxa vella, i jo per comoditat al forn… Però lo teu mola mil! :P

    I aquesta picada la trobo genial i molt versàtil, te la copio descaradament ;)

    Visca el Rebost Gourmet!

    Petonets carinyo
    Sandra

  2. Súper fan de la picada. A partir d’ara l’adopto també!!
    Les verdures escalivades ens encaaaanten! Jo a casa em toca fer-ho al forn… però a Cantoni aprofitem la brasa per escalivar tonelades de pebrots, albergínies, cebes, alls… i mirem de conservar-ho en pots de vidre amb oli. Però clar, dura el que dura. M’ha encantat això de la xurrasquera! Un plat súper bo i saludable. Una abraçada!!

  3. No he vist mai una xurresquera en directe, però tothom en parla molt bé. Clar que amb les cuines d’inducció res de res…
    La picada ha de quedar molt gustosa, tot i que per mi, sense l’all cru ;)

Trackbacks

  1. […] Per amanir: sal, pebre negre, oli d’oliva i vinagre balsàmic. Tot i que també podeu fer servir la picada especial que us vaig explicar aquí. […]

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: