Foie a la sal amb gelea de Pedro Ximénez

Per mi el mes de juny és d’aquell mes en que el ritme frenètic arriba al seu màxim exponent però que al final baixa de cop i volta amb l’arribada de l’estiu. Després d’un curs ple d’activitats i nous projectes iniciats, és el moment de fer-ne balanç, respirar fons i començar a gaudir d’aquest estiu que tot just comença. A la cuina buscarem receptes fàcils i fresques, receptes per compartir amb amics!

Logo rebost gourmetLa recepta d’avui forma part de l’edició de Juny del Rebost Gourmet que fem conjuntament amb Cuinetes i Els fogons de la Bordeta, no us oblideu de visitar els seus blogs per veure què han preparat!

Si es fa amb una bona matèria primera, fet importantíssim, resulta un aperitiu excel·lent. En aquest cas teníem la qualitat assegurada ja que fa unes setmanes vam rebre una peça de fetge d’ànec fresc, gentilesa d’Ànec dels Pirineus.

ànec dels pirineus

Aquesta empresa familiar, fundada el 1989 a Bescanó, treballa amb ànecs de la raça Moulard alimentats amb grans de panís i no amb farines o altres productes. No només comercialitzen el fetge fresc sinó també una àmplia gamma de productes derivats de l’ànec.
El resultat d’aplicar rigorosos criteris de qualitat, juntament amb la cria respectuosa en un entorn similar al natural, els dóna l’aval dels restauradors de la zona.

foie sal 2

Com us deia, el foie a la sal és molt fàcil de fer i tan pot servir per a un aperitiu com, per exemple, per posar-ne una rodanxa al damunt d’una hamburguesa o ratllar-ne uns encenalls a sobre d’una amanida.

En aquest cas el vam servir sobre unes torradetes acompanyades d’una gelea de Pedro Ximénez excel·lent de Al pot petit hi ha…, feta per la Maria amb molt carinyo (com tot el que fa), al seu poble de Guialmons (Conca de Barberà o Baixa Segarra, com diuen per allà ;)).

foie sal

Si no teniu l’opció de comprar fetge d’ànec fresc, heu de saber que també en podeu trobar de congelat, vigilant sempre que sigui de categoria extra o de 1ª. De fet a països com França o fins i tot a Andorra és molt habitual trobar-ne de congelat i també és més pràctic a l’hora de desvenar.

Espero que hagueu passat un bon Sant Joan, ara toca pensar en l’estiu però abans us recomano que feu una parada al Vadefoodies d’Igualada, el 1r festival de tendències gastronòmiques, que es celebra aquest dissabte 27 de juny!

Ja us en vaig parlar a principis de mes però us vull fer el recordatori per si us voleu apuntar a alguna de les xerrades que s’hi faran, com la de la nostra Nuni de Cuinetes juntament amb en Jordi Àvila.

Ingredients:

Pel foie a la sal: 1 fetge fresc d’ànec, 1 gotet de Pedro Ximénez, 1 paquet de sal gruixuda i pebre negre.

Per acompanyar: torrades i gelea de PX.

Necessitareu: un drap de cotó fi, paper film i un recipient hermètic

Com ho fem?

1_ Separem els dos lòbuls del fetge i traiem les venes amb cura ajudant-nos d’una cullera o ganivet. A internet hi trobareu vídeos de com fer-ho.

2_ Les peces que hem anat separant per treure les venes, les posarem en aigua gelada durant una estona, així ens serà més fàcil per manipular-les.

3_ Posem un tros de paper film al damunt del marbre, traiem les peces de l’aigua i les assequem bé, les anem posant damunt del paper film, aixafant-les una mica. Hi tirem un polsim de pebre negre.

4_ És el moment d’embolicar el fetge com si fos un caneló amb l’ajuda del paper film, tot fent un cilindre que pressionarem bé. Ho posem a refredar durant uns 20 minuts.

5_ Desemboliquem el paper film i emboliquem cada cilindre amb el seu drap de cotó fi. Opcionalment podeu mullar aquest drap amb PX.

6_ Agafem un recipient hermètic, cobrim la base amb sal gruixuda. Col·loquem els cilindres de foie a dins el recipient i els acabem de cobrir amb més sal gruixuda. Tapem i guardem a la nevera entre 6 i 24 hores.

Quan els desemboliqueu veureu que han canviat el color per l’efecte de la sal. És una recepta ideal per fer el dia abans i es pot conservar congelat.

 

 

 

Comments

  1. Cuinetes says:

    Ànims!! Que ja arriba el temps de la calma! :D Temps de gaudir de l’estiu i disfrutar de la cuina fresqueta.
    El foie a la sal també és una gran pensada! Saps? al blog tinc una recepta de foie a la sal però es fa en calent! Al forn! La teva en fred m’encanta i la trobo molt estiuenca. Per cert gran pensada mullar el drap amb el PX que hi combina tan i tan bé! :)
    Molts petons!

  2. Hola! M’ha quedat un dubte, entre el pas 1 i 2 falta quelcom al meu entedre doncs el pas 2 comença amb “traiem les peces de l’aigua” i crec que no has explicat quan s’han de possar a l’aigua. He mirat l’enllaç de webos fritos i tampoc ho veig…M’ho podries explicar una mica millor? Gràcies.

  3. Mare meva! Quina delicatessen! Sou tres genis de la cuina!
    Bet, que vagi molt bé aquest cap de setmana! De ben segur que serà tot un èxit!
    Petonets,
    Olga

  4. Perfectiiisim aquesta recepta més d’un dia en faré!!!
    gràcies per promocionar productes de la zona!
    fins aviat!!!
    maria, de “al pot petit hi ha”

  5. És molt guai aquesta forma de fer el foie, la trobo molt fàcil i original! Això ho he de provar, segur que a casa triomfa (no amb el Xavi, òbviament! xD)

    Ha molat el foie, eh? ;)

    Petonets reineta!
    Sandra

Trackbacks

  1. […] us perdeu les receptes que han preparat la Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta i la Bet de Tasta Rutes! Us en llepareu els dits! I si us animeu a fer alguna de les receptes dir-vos que a la botiga […]

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: