Crema catalana pas a pas + Excursió a la Vall d’en Bas.

Fa uns quants anys amb la colla de la uni vam passar un cap de setmana a una casa de colònies situada a Joanetes, un poblet de la Vall d’en Bas. Entre alguns encara no ens coneixíem, però jocs, excursions i rialles van ser tot el necessari per travar una bona amistat que ens ha ajudat a superar amb èxit els anys d’universitat que han anat passant.

Hem crescut i ja no coincidim tant com voldríem. Per ganes d’estar junts, per nostàlgia, per desconnectar o simplement “perquè sí”, aquest any vam decidir tornar a Joanetes.

No hi érem tots els que hi havíem de ser, però potser no hauria estat tan màgic. El que sí que us puc dir és que els Amics de les Arts tenen raó: tornar sempre és la millor part de l’aventura! :)

DSC_0470

Si us dic que vam fer una festa de disfresses de super-herois segurament que no us interessa ;) Per això us explicaré la part gastronòmica del cap de setmana!

Dissabte a la tarda, ben resguardats de la pluja, vam berenar una coca boníssima del Forn Bataller dels Hostalets d’en Bas. Acompanyada de xocolata, evidentment! Va ser la recompensa a l’excursió que havíem fet aquell dia:

De Joanetes a els Hostalets d’en Bas:

Sortint de Joanetes, havent esmorzat, vam pujar fins l’ermita de Sant Miquel de Castelló des de la qual es veuen unes vistes fantàstiques de tota la vall. Des de l’ermita, podeu arribar fins als Plans de Falgars i després baixar fins a els Hostalets d’en Bas.

Després de fer una passejada pel poble, hi trobareu uns quants restaurants per dinar. Nosaltres anàvem de pícnic però el que em va cridar més l’atenció va ser el restaurant l’Hostalet, que està inclòs al col·lectiu de Cuina Volcànica de la Garrotxa, així que si hi aneu us recomano que el tasteu!

Nosaltres vam seguir caminant en direcció a Joanetes fins a l’ermita de Sant Quintí d’en Bas, on vam dinar els entrepans que portàvem. Després xino-xano vam tornar cap a la casa de colònies.

DSC_0488

Diumenge al matí, mentre uns fèiem un petit gran taller per preparar crema catalana, uns altres van anar a la  Cooperativa Verntallat a comprar tots els productes (boníssims) que necessitàvem per fer la calçotada de l’any.

Crema catalana, pas a pas!

Aquí teniu a l’equip a punt de treballar. Dediquem aquest post a totes aquelles persones que ens heu confessat que feu “crema catalana” amb el preparat de sobre que venen al supermercat… Prometeu-nos que no ho tornareu a fer! ;)

Ingredients per a 12 persones:

2L de llet (separats en 1,5 i 0,5L)
12 rovells d’ou
400g de sucre
80g de midó
Pell d’una o dues llimones
1 branquilló de canyella
Sucre per cremar

DSC_0548

1_ Primer de tot escalfem 1,5L de llet juntament amb la pell de la llimona i la canyella. Quan pelem la llimona, anem amb compte de no agafar la part blanca. Quan arrenqui el bull, apaguem el foc i deixem reposar.

DSC_0549

2_ Mentrestant, barregem el midó amb el mig litre de llet que no hem posat a escalfar. Reservem.

DSC_0551

3_ Ara és el torn de separar els rovells de les clares. Ens quedem amb els rovells, però no llenceu les clares perquè es poden aprofitar de moltes maneres!

DSC_0561

 

DSC_0571

4_ Ara toca batre els 12 rovells amb els 400g de sucre, enèrgicament!! Després els ajuntem amb el pas 2 (llet + midó, que havíem reservat).

DSC_0574

5_ Colem la llet que s’estava infusionant amb la llimona i la canyella:

DSC_0580

6_ A la mateixa olla hi colem la barreja de rovells, sucre, llet i midó:

DSC_0583

7_ Posem l’olla al foc i anem remenant contínuament perquè no s’enganxi. Un cop arrenca el bull, s’espesseix ràpidament. Mentrestant, a falta de forn, vam aprofitar per fer una truita amb les clares que ens havien sobrat:

DSC_0588

8_ Omplim les cassoletes amb l’ajuda d’un culler i les tapem amb paper film. Les podeu guardar fins i tot d’un dia per l’altre a la nevera, però és important que encara no hi poseu el sucre de cremar.

DSC_0596

DSC_0591

9_ Just abans de menjar, afegim 3 pessics de sucre a cada cassoleta i cremem amb una pala de cremar:

DSC_0650

DSC_0656

DSC_0655

10_ Ja la tenim a punt, és fàcil eh? A nosaltres ens va encantar, bon profit!! :)

DSC_0670

DSC_0640

Comments

  1. Quina colla més guapa!! Em recorda a la meva de la uni, és taaaan complicat trobar-nos tots :( Una d’elles és de la Vall d’en Bas, i un cap de setmana hi vam anar! Teballava als Hostalets i ens van preparar un menú degustació especial… encara ara em surt el menjar per les orelles! jajajaja! I la cooperativa és genial, hi tenen de tot! Allà les tres maries ens hi tornaríem boges :P

    M’ha encantat aquest post, ale! M’has fet venir ganes de la gent de la uni… i de crema catalana! Sort que ja ve Sant Josep! ;)

    Petonets
    Sandra

    • Sandra, doncs ja saps què et toca, que tu tens iniciativa i segur que ajuntes tots els de la uni una altra vegada! Aquesta vegada no vaig anar a la cooperativa perquè mentrestant fèiem el taller, però la recordo amb productes molt xulos, hauria sigut un perill segur, jijiji.
      Petonets guapa!!

  2. Bet, a mi la festa de disfresses de super herois també m’interessa! Volem fotooooo ;))
    M’encanta la crema catalana, sort que ja queda poc per Sant Josep i tindrem l’excusa per fer-la, genial el pas a pas! I genial el cap de setmana amb amics!
    Petunets
    Eva

    • Jajajaja, Eva, malauradament les fotos no es poden ensenyar!!! ;) Podíem escollir un super heroi que ja existís, o inventar-lo (amb super poders inclosos), en el meu cas era la Xocobet, amb el super poder de fer-vos a tots la vida una mica més dolça!
      Petonets guapa!!

  3. Anar a Els hostalets i no menjar cebes farcides a L’Hostalet és pecat mortal!!!!!
    Petonets

    • Alba, prometo menjar-ne la propera vegada!! ^^ Tu sempre saps el bo i millor de cada poble, m’encanta!
      I per la foto de superheroi… et dic el mateix que a l’Eva!! jiji
      Petonets guapa!!

  4. I si, volem foto de la Bet Superheroi!!!!

  5. Hola maca! Quina crema mes bona amb aquest ambient tant de camp que m, agrada, i el cremador auténtic. Un petonarro Bet!

    • Hola Silvia! Sí, ens ho vam passar molt bé, la veritat és que necessitava un cap de setmana així!
      Aquest cremador va genial, va ser el primer estri de cuina que em vaig comprar pel meu compte (ja comença a fer dies!!) i n’estic molt contenta.
      Petonets guapa!!

  6. Quin goig que feu!!!! I que bonic és preparar les postres entre companys i companyes!
    Petonets, Bet!!!
    Olga

    • Moltes gràcies Olga!! La veritat és que ens ho vam passar genial durant tot el cap de setmana, tot i que ja et pots imaginar que jo esperava el taller amb candeletes! A més a més en aquesta cuina tan gran, que semblava una sala de ball, va ser tot un luxe!
      Petonets guapa!

  7. Cuinetes says:

    Quina colla més maca!!! I a mi sí que m’interessa la festa de disfresses de súper herois!! Volem fotos JA!!! I de l’Arnau disfressat també!!
    L’excursió per la Vall d’en Bas fantàstica i què dir del meu estimat Forn Bataller!!
    Saps que la nostra lluna de mel la vem passar a la Vall d’en Bas? Fort eh? ;)
    I a Verntallat hi anem sovint a fer un pa amb tomàquet o carn a la brasa amb els nens que els hi encanta jugar al parc que hi tenen.
    Aquests records com els del teu cap de setmana són dels que queden per tota la vida Bet! Repetiu-ho sempre que pugueu! Una abraçada preciosa!

    • Nuni, gairebé que m’emociono, ho saps!! ^^
      Ja trobàvem a faltar tornar a Joanetes i va ser la millor part de l’aventura! Van ser tres dies molt macos i l’entorn hi ajudava moltíssim, en llocs així no cal demanar res més, oi?
      La foto de superheroi… ja veus el que els hi he dit a l’Eva i l’Alba!! ;P jejejeje
      Petonets guapa!!

  8. Que bien que se pasa y ademas triplemente,bonito entorno, buenos amigos y una cocina para compartir.Genial la crema y el quemador autentico¡
    Bon cap de setmana
    Peto

    • Miquel, tu lo has dicho, no se puede pedir más!! Lo pasamos genial y esperamos poder repetirlo pronto… El quemador funciona super bien, mucho mejor que algunos sopletes! Fue el primer utensilio de cocina que compré por mi cuenta y estoy super contenta de él!
      Un abrazo y buena semana!! :)

  9. bet no sabia que havíeu fet coses tan guais com aquesta! :) que bé que us ho vàreu passar… llàstima no haver-hi sigut! ens veiem d’aquí poquet! segueix tan estupenda com sempre! petonetss!

Trackbacks

  1. […] faig crema catalana, crema pastissera, tiramisú i altres dolços a base de rovells… Acostumen a sobrar clares, […]

Deixa una resposta a Eva Cancel·la la resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.