Escuma de iogurt amb poma caramel·litzada a la ratafia {Rebost Gourmet}

Gairebé que no ens en hem adonat i aviat farà un any que vam començar la iniciativa del Rebost Gourmet amb la Nuni, la Sandra i el Xavi. Durant aquest temps hem fet receptes amb 12 productes diferents, hem après les seves propietats i hem conegut alguns projectes molt interessants.

Logo rebost gourmetAquesta vegada hem escollit un licor molt nostrat: la ratafia, feta a base de nous verdes (que li dónen aquest color tan característic) i altres herbes que varien segons el territori i la fórmula secreta de cadascú ;)

El fet de ser una elaboració amb tantes possibilitats d’ingredients, fa que tingui molt mèrit aconseguir comercialitzar-la.

poma i ratafia

Avui us parlarem de la ratafia Terrània, un projecte que vol recuperar l’essència mediterrània d’aquest licor i alhora ser un projecte de país: “L’essència dels Pirineus macerada sota el sol de la Mediterrània”.

Després de fer moltes proves, han aconseguit una fórmula diferent a la que tots coneixem (macerar 40 dies a sol i serena), fent maceracions de 6 mesos com a mínim i també destil·lacions amb un petit alambí a llenya.

Terrània és un projecte col·laborador de la xarxa Parc de les Olors, que pretén recuperar espais verds en desús per  dur-hi a terme el conreu de plantes aromàtiques i remeieres.

De tot aquest procés de selecció d’ingredients i elaboració, en surt una ratafia amb aquesta nota de tast.

DSC09212

Tradicionalment la ratafia ha estat un licor de sobretaula, però el projecte Terrània va més enllà, posant especial interès en l’interessant món de la cocteleria. Han fet una Carta de còctels on en podreu trobar de ben interessants!

Fa uns mesos ja us vaig parlar de la ratafia amb aquest cóc. Aquesta vegada, les pomes tèbies caramel·litzades amb ratafia queden perfectes amb l’escuma freda de iogurt. Una combinació de temperatures i gustos que us encantarà! Prometo que repetireu ;)

escuma de iogurt i poma ratafiaIngredients:

200ml de nata per muntar, 200ml de iogurt ensucrat, 4 pomes reineta, 100g de sucre, 40g de mantega i 200ml de ratafia.

Com ho fem?

1_ Pelem les pomes i les tallem en 8 trossos. Les deixem macerar en un bol amb la ratafia.

2_ Semi-muntem la nata i hi afegim el iogurt. Omplim els gotets i els guardem a la nevera.

3_ Posem el sucre en una paella i quan transparenti hi afegim la mantega. Quan la mantega sigui desfeta hi afegim les pomes.

4_ Quan les pomes ja tinguin un to daurat, hi afegim quatre cullerades de ratafia i les acabem de coure.

5_ Treiem els gotets de la nevera i hi afegim les pomes caramel·litzades. Ja està a punt per servir!

Notes:

Podeu fer un crumble o acompanyar amb una galeta cruixent ;)

Si el iogurt no és ensucrat, afegiu 40 g de sucre a la nata semi-muntada.

I per acabar de rodonir la qüestió, us deixo aquest vídeo de La Ratafia, una rumba obra del grup anoienc Terratombats.

 

 

Comments

  1. Una combinació deliciosa i molt encertada! Amb el crumble, ja seria rodó del tot,mmm….

    • Hola Gemma! oi que sí? si hagués tingut temps hi hauria posat crumble segur, i de neules (idea que em va donar la Sandra) per fer-ho encara més nadalenc! :)
      Espero que passis unes molt bones festes, petons!

  2. Hola,

    En primer lloc enhorabona, tanqueu l’any havent fet 12 receptes magnífiques en els 12 mesos. Espero que seguiu endavant amb la iniciativa #RebostGourmet donant a conèixer aquestes magnífiques receptes amb ingredients peculiars.

    Personalment he de confessar que sóc abstemi, però no li faria pas cap lleig a aquest postre tan dolç i amb una pinta deliciosa, enhorabona. Espero tenir ocasió de provar-lo ;)

    (i espero que les reinetes fossin de Lleida, és sabut que són les millors)

    • Hola Ramon de les Olives, no et preocupis, no cal que tastis les pomes amb ratafia, ja saps que qualsevol dia et faig un pastís de formatge ;P i tan feliç!
      Moltes gràcies pel teu suport! ;)

  3. Un postre digne de xef pastisser, com la nostra super Bet! Si és que tens unes bones pensades, què bo ha de ser! Quan vulguis venim a Rubió i ens el fas… i així de pas tastem el pernil! jajajaja

    Visca el Rebost Gourmet!

    Petonets artista
    Sandra

    • Perniiiil?? la paletilla de bellota vols dir?? ;p
      Ja saps que tinc ganes que vingueu!! A aquest gotet hi faltava el crumble de neules que em vas dir, a la propera hi serà! :)

  4. Jajajaja! Que bona la cançó de la ratafia!! No sabia que existís!!
    La poma i la ratafia són una combinació guanyadora!! Deliciosa!!
    I trobo encertadíssim la combinació amb l’escuma de iogurt! Contrast de gustos, textures i temperatures! Genial! Molt bona pensada (com sempre!). ;)

    Petons preciosa!!!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    • Hola Nuni! Aquest grup té cançons molt bones! La “Rumbla dels calçots”, la de “Que no et prengui el pèl, el Pare Noel”, etc.
      Ha estat un bon any, m’ha agradat molt fer el Rebost Gourmet amb vosaltres! :)
      Petonets!!

  5. Felicitats per partida doble!!!! Pel projecte del Rebost Gourmet i per aquestes postres tan bones que has preparat!! Són de nivell superior…..tal i com et diu la Sandra….de xef!!!!
    Petons,
    Olga

    • Hola Olga! moltíssimes gràcies! i tu sempre tan atenta amb els nostres posts :)
      Espero que passis unes molt bones festes, una abraçada!

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: