Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de sal de Cardona

Rutes Geogastronòmiques i altres projectes bagencs:

Continuem la crònica del cap de setmana que vam passar al Bages. Recordeu que vam parlar del Geoparc? Doncs bé, resulta que des dels Fogons Gastronòmics del Bages tenen organitzades una sèrie de rutes conjuntament amb el Geoparc.

S’anomenen Rutes Geogastronòmiques i combinen natura, patrimoni, turisme, gastronomia, enologia i geologia per tal d’oferir un ampli ventall als visitants de la comarca.

A més a més també existeix l’agrupació El Rebost del Bages, des d’on pretenen potenciar els productes que només s’elaboren o produeixen a la comarca. Compten amb la Denominació d’Origen Pla de Bages i una gran varietat d’altres productes alimentaris.

En son un clar exemple la col manresana, el cigronet de Mura, les mongetes de Castellfollit del Boix, el tomàquet rosa del Cardener, el porc ral d’Avinyó, l’albergínia blanca… I me’n deixo molts més! Vam tenir la sort de tastar-ne uns quants al llarg del cap de setmana.

basemap
Quan vam sortir de la visita al Celler Heretat Oller del Mas, ja se’ns havia obert la gana! No sabiem on aniriem a dinar, però només pujar a l’autobus ja vam rebre un dels mails informatius :)
Ens van portar a un dels restaurants més coneguts de Manresa, un lloc de tota la vida on us garanteixo que menjareu molt i molt bé.

Dinar al Restaurant Aligué

L’any 2013 va ser escollit per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia com a millor restaurant de Catalunya. En anys anteriors, van ser guardonats amb el mateix títol llocs com el Bulli, el Celler o el restaurant Sant Pau!
El restaurant Aligué ara és un dels membres de Els Fogons del Bages.

El xef, Benvingut Aligué, ens va preparar un menú especial per nosaltres on hi combinava la cuina del Bacallà, el Porc Ral d’Avinyó i la Tòfona.

Aligué 1

Vam començar amb un aperitiu de pa amb tomàquet i llonganissa, teniem molta gana! De seguida va arribar el primer entrant, un sandvitx de tòfona i mozzarella exquisit. Com vam anar comprovant al llarg del dinar, en Benvingut Aligué és una persona molt generosa  a l’hora de posar tòfona als plats, i això no sempre ho trobareu!

Aligué 2

Vam seguir amb el bacallà, segurament un dels bacallans més ben cuits que he tastat mai. Molt i molt melós, combinava a la perfecció amb la carn del perol i el gelat de pinyons que hi donava un toc molt refrescant.
I què dir dels pèsols :) Tan petits i dolcets, molt ben combinats amb els espàrrecs! Aquesta vegada eren de Llavaneres però heu de saber que al Bages també en fan! Són uns pèsols que només duren 2 setmanes i al Restaurant Aligué tenen cua per tastar-los!

Aligué 3

I aquí teniu dos plats més amb la tòfona com a protagonista. El primer un caneló fet amb lànimes de tòfona embolicant el formatge i pasta fresca. I el segon, una combinació potent de botifarra de Porc Ral d’Avinyó (feta també amb tòfona), les llenties i l’ou ferrat fent cresteta. Ara enteneu perquè us he dit que en Benvingut Aligué és generós amb la tòfona oi? :)

Aligué 4

I ja per acabar, de postres un coulant d’avellanes sorprenent: molt suau i melós (no portava farina!), gens empalagós i amb el punt perfecte de cocció, excel·lent!

Vam acabar fent una llarga i agradable sobretaula, prenent el cafè acompanyat de llaminadures de maracuyá, teules d’ametlla i trufes. Vam aprofitar per parlar de les primeres impressions sobre el Bages, la seva aposta pel territori i els seus productes. Aportant les nostres idees sobre com seguir endavant amb tots els projectes que tenen engegats.

Parc Cultural de la Muntanya de Sal

Ens dirigim cap el Parc Cultural de la Muntanya de Sal  sota la mirada de l’imponent Castell de Cardona. Actualment està molt ben rehabilitat, mereix una visita! I a més a més va ser un dels escenaris claus de la Guerra de Successió.

Nosaltres vam visitar l’interior de la muntanya, però heu de saber que aquest Parc Cultural ofereix moltes més possibilitats. Compten amb una àrea museogràfica, un centre d’artesania de la sal, una exposició fotogràfica i maquinàries originals d’extracció, així com diversos audiovisuals.

DSC_9989

DSC_9990

A la Muntanya de Sal s’hi accedeix amb vehicles especials del Parc, a mesura que t’hi acostes vas distingint els colors que la formen. La veritat és que és espectacular, de fet, és un patrimoni natural i mineral únic al món! Es va formar fa més de 40 milions d’anys i el recorregut pel seu interior és a peu però molt planer.

Una curiositat és que aquesta muntanya encara està viva, és a dir, segueix creixent cada any tot i que pels efectes de l’erosió del vent no ho notem. Heu de pensar que fa molts i molts anys que se n’extreu sal, de fet, els Senyors del Castell de Cardona ja eren rics gràcies a la sal!

mines sal

Jo ja l’havia visitat amb l’institut però no recordava les explicacions. La Montse, que ens va acompanyar durant tota l’estona, ens va explicar com es va formar aquest jaciment vertical, les diferents etapes de la mina i les dures condicions dels treballadors. També ens van passar un audiovisual amb imatges de quan encara funcionava. Actualment la mina de Cardona ja no funciona però sí que ho fan les de Súria i Sallent.

A l’interior es poden observar les vetes de sal de diferents colors (corresponents a 3 tipus de sal diferents), així com estalactites, estalagmites… i un espai molt especial on s’hi han fet concerts (l’acústica a l’interior és molt bona) i fins i tot casaments!

muntanya sal de nit

Com podeu veure, vam entrar de dia i vam sortir de nit. No us explico res més… hi heu d’anar  ;)

I per cert, aprofitant que sereu a Cardona, podeu visitar el centre medieval, així com el Castell (fan visites teatralitzades) i la Col·legiata de Sant Vicenç, una de les joies del Romànic català!

#sombages

1a i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas
3a i 4a part:
Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona
5a i 6a part: Allotjament a l’Hotel Món Sant Benet, i sopar al Restaurat L’Ó.
7a i 8a part: Esmorzar de forquilla a Cal Carter + visita al conjunt de Tines i dinar a l’Hostal del Camp.

A tots els companys del cap de setmana, moltes gràcies per tots els moments!
Gràcies a la Miriam per confiar en nosaltres com a blocaires i per tota la organització! I al Consell Comarcal pel projecte i la invitació.
I gràcies Pau per deixar-nos les teves fotografies!

Comments

  1. castillopumuky says:

    Jo quina passada Bet! Ja m’havien xivat que us ho havíeu passat de conya, i veient les fotos i les cròniques, no puc fer més que creure-m’ho!

    Petons!

  2. En Jordi Aligué estudiava amb mi a la facultat, tinc unes ganes d’anar-hi…
    A les mines hi vam anar el dia abans que m’ingressessin, em van encantar!
    petonets

  3. Pssst! I si ens hi tornem a escapar?? xD
    Quina passada Bet! Molt ben explicat i detallat!!
    Saps que m’has fet aprendre encara més coses llegint aquest post?!! Bravo!
    L’excursió a la muntanya de sal va ser sorprenent i el dinar a cal Aligué un gran descobriment! Hi tornarem! ;)
    Molts petons guapíssima!!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

  4. Es un dels primers restaurants que vam posar el blog!. Guardem bon record

  5. Quan hi tornem?? Ai, quins bons records… M’encanta llegir els posts i recordar-ho tot!
    El dinar va ser espectacular (i ben tofonat!), i les mines? Em van encantar! Tornem-hi JA! :P
    Petonets
    Sandra

  6. Caram, quin dinar!!!!
    I la visita a les mines ha de ser ben bonica, la sal fa formacions precioses.

  7. Quin cap de setmana! Inoblidable, oi? Un menjar de categoria i unes visites fantàstiques!
    Petons

  8. Hola!!

    Victor: sí!!! ens ho vam passar molt bé! i el més interessant és que vam conèixer llocs espectaculars i persones que encara ho eren més! A l’Aligué hi vam menjar molt bé, nosaltres hi tornarem segur!
    Alba: que bona, no se t’escapa res!! :) Les mines precioses oi? jo les recordava una mica, però em va agradar moltíssim tornar-hi a anar!
    Nuni: què és el que vas descobrir de nou? :P si aquí la dels posts complerts ets tu!!! jeje aiiix, com em va agradar compartir aquell cap de setmana amb vosaltres! Quan repetirem??
    Baco y Boca: a si? ostres doncs ara mateix vaig a mirar-ho :) No m’estranya que en guardeu bon record!
    Sandra: jo tmb hi vull tornar!! i pel que em consta aviat rondareu pel Bages un altre cop punyeteros!! :P
    Gemma: la visita a les mines de sal és molt i molt recomanable, i a vosaltres que us agrada la muntaya… No crec que la pogueu escalar però val la pena! ;)
    Margarida: exacte, inolvidable! :) El menjar realment va estar molt bé, no és d’estranyar que sigui un dels llocs de referència del Bages, dels de tota la vida però amb una cuina posada molt al dia i estava ple de gent!

    Una abraçada a tots i moltíssimes gràcies per la visita!

Trackbacks

  1. […] i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas 3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona 5a i 6a part: Allotjament a […]

  2. […] i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas 3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona 5a i 6a part: Allotjament a […]

  3. […] i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas 3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona 5a i 6a part: Allotjament a […]

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: