Geoparc de la Catalunya Central i Oller del Mas. #sombages

“Com t’ho podria dir perquè em fos senzill i et fos veritat”

Aquesta frase d’una cançó és la que defineix més bé els meus pensaments a l’hora de parlar-vos sobre el cap de setmana que vam passar tot coneixent el Bages. No serà senzill sintetitzar tots els moments viscuts, però espero que us sigui veritat i que al final, us hagi encomanat les ganes de descobrir aquesta comarca!

El cap de setmana passat ens vam sentir molt afortunats. Afortunats de trepitjar una terra singular per la seva geologia i el seu paisatge, de conèixer la seva gent i les seves ganes de tirar endavant. Caràcters forts i propers, marcats pel seu clima, per la terra seca i la olor de romaní, de sal, de vi i d’autenticitat. Territori i gastronomia, tastar rutes ;)

Camí Creu de Sant Miquel

Dissabte al matí, després de trobar-nos tots davant del Consell Comarcal del Bages, vam començar aquesta aventura plena de sorpreses en direcció a Montserrat, que tot sigui dit, sempre he pensat que des del Bages es veu molt més bonica! I això us ho diu una Anoienca ;)

Un cop allà, vam agafar el camí que porta cap a la Creu de Sant Miquel. Un camí molt planer apte per a tots els públics i amb unes vistes fantàstiques. D’aquesta manera vam poder tenir una visió general de l’àmbit del Geoparc de la Catalunya Central.

1a parada: Mirador de Sant Miquel i El Geoparc de la Catalunya Central

A Montserrat ens hi esperava en Ferran Climent, director científic del Geoparc, gran apassionat i professional de la geologia, i un dels impulsors de la Candidatura davant la UNESCO.

Des del mirador de Sant Miquel i amb els mapes de la història geològica de la Península, en Ferran ens va explicar d’una manera molt entenedora els canvis geològics que es van produïr fa milions d’anys i que van donar aquesta singularitat a les terres que actualment són Geoparc.

Un Geoparc és un territori ben delimitat, amb una forta personalitat i un patrimoni geològic excepcional. Penseu que la candidatura ha de ser acceptada per la Unesco, és molt difícil entrar-hi i en aquest cas, l’any 2012, va ser per unanimitat!

A més a més, el territori que el conforma, compta amb una arrelada cultura, una exquisida gastronomia local, un important patrimoni romànic i una natura per descobrir. Tot això va ser el que, després d’entendre com s’havia format geològicament, vam anar descobrint al llarg del cap de setmana.

Explicacions d'en Ferran

El cas és que fa més de 36 milions d’anys aquesta zona estava ocupada per un mar que venia, per entendre’ns, del Cantàbric. Aquest mar va acabar desapareixent ja que els Pirineus s’anaven aixecant i finalment es va assecar.

Gràcies a això, es va acumular (per precipitació) una enorme quantitat de sal de diferents tipus, creant una de les reserves més importants d’Europa.  Aquest no és l’únic fet diferenciatiu que caracteritza el Geoparc. Coves, boscos, vinyes, la Muntanya de Montserrat i la seva formació a partir d’un delta… i la Gastronomia que l’envolta!! Per tenir tota la informació complerta, podeu visitar la web del Geoparc de la Catalunya Central!

DSC_9909
Aquí ens teniu, tot l’equip de viatge a dalt de tot de la torre d’Oller del Mas.  D’esquerra a dreta: Xavi Cuartero, Sandra Marquié, Bet, Nuni Soto, Jordi Àvila, Miriam Santamaria (moltes i moltes gràcies per tot!), Pau Moya (autor d’aquestes fotos tan boniques! ) i Joan Vinyes (Conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages).
 

2a parada: Visita al Celler Heretat Oller del Mas

Després de visitar la Basilica de Montserrat, la Miriam ens va enviar el 2n mail explicant el que fariem. S’ha de dir que quan vam acceptar passar aquest cap de setmana al Bages (no ens va costar ni un segon dir que sí), només vam saber que faria uns dies de sol radiant! És a dir que tot el programa i tota la organització van ser sorpresa: quan acabàvem d’un lloc descobríem el següent. I això es va sumar a l’emoció general del viatge ;)

Oller del Mas

La visita a Celler Heretat Oller del Mas ja ens va impresionar des del primer moment tan pel que fa a  l’indret com per l’arquitectura del mas, que pertany a la mateixa familia des del S.X i que està fortificat en la seva cara Sud-Est generant un pati de benvinguda.

A més a més, tan l’exterior com l’interior de la casa tenen la majoria dels espais perfectament rehabilitats i acondicionats respectant molt bé l’arquitectura original. Cal destacar la torre des de la qual es veu un paisatge espectacular, i un forn de pedra seca que es troba a uns 150m de la casa i que és el que dóna el nom a la familia.

DSC_9863

Tot això envoltat per una finca de 437 hectàrees on s’hi combinen vinyes, boscos i camins. Oller del Mas potser no és el celler més conegut de la DO Pla del Bages, però sí que és un dels que creu més en el seu territori i tenen una clara voluntat d’apostar pel producte de qualitat, innovant però a la vegada sense perdre l’essència. De veritat que sentir-los parlar donava gust!

I encara amb més gust vam fer un tast de vins molt dinàmic i diferent als habituals, amb vins que encara no estaven “acabats” i així poder distingir entre diferents processos d’elaboració. Ens van explicar que aquesta setmana ja fan el cupatge, és a dir que vam tenir una oportunitat única i molt enriquidora!

Mas oller
El que ens va cridar més l’atenció va ser un ou de formigó amb capacitat per 600L de vi, que gràcies a les diferents temperatures estratificades del seu interior, mantenia el vi en un moviment constant i això li donava unes característiques diferents.

Una altra curiositat van ser les àmfores ceràmiques, que també donaven molt bon resultat, d’elles vam tastar un vi negre de la varietat Syrah.

Vam poder comprovar la diferència d’un mateix vi (Merlot) reposant en bótes de diferents tonelers francesos. També vam descobrir la varietat Picapoll Blanc, única al Bages, i vins blancs fets amb la varietat Picapoll Negre. Així com també un vi que no sortirà al mercat fins d’aquí 6 anys! Entre altres…

Mas oller-horz

Per últim, dir que els vins d’Oller del Mas són de producció ecològica, però no és un argument que utilitzin a l’hora de vendre’ls. La seva filosofia és la de mimar els ceps i collir el raïm en el seu moment òptim, fet que no coincideix necessàriament amb les llunes ;)

Des d’aquí voldria donar les gràcies a l’Alexandra, el Marc i el Gerard per ser tan propers, generosos i valorar tant la nostra opinió.

Properes parts:

Per no cansar-vos, avui ens aturarem aquí! Espero que us hagueu quedat amb ganes de saber més coses del  Bages perquè d’aquí uns dies tindreu la continuació. Us queden molts llocs singulars per descobrir, productes Bagencs excepcionals, i grans persones. Jo ja ho vaig fer, ara us toca a vosaltres! ;)

Us faig un petit avanç:

3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona
5a i 6a part: Allotjament a l’Hotel Món Sant Benet, i sopar al Restaurat L’Ó.
7a i 8a part: Esmorzar de forquilla a Cal Carter + visita al conjunt de Tines i dinar a l’Hostal del Camp.

bages
A tots els companys del cap de setmana, moltes gràcies per tots els moments!
Gràcies a la Miriam per confiar en nosaltres com a blocaires i per tota la organització! I al Consell Comarcal pel projecte i la invitació.
I gràcies Pau per deixar-nos les teves fotografies!

Comments

  1. Ja hem anat seguint a fons el vostre cap de setmana, per Instagram, per facebook. és clar, faltava el blog, que en el fons, és el que suposo que us va unir. Molt bona experiència, vau passar, molts llocs els tenim molt apamats, a casa! Gran terra, la del Bages. Petons

  2. Ostres, mira que sé tot el que ha passat aquest cap de setmana (hi era present! xD) però llegir el teu bonic post m’ha fet despertar de nou les emocions viscudes,reviure tots els coneixements que hem adquirit… i m’ha fet despertar ganes de més!! Ets una crack, fas uns post COLLONUTS petitona!!!
    Petonets
    Sandra

  3. castillopumuky says:

    Us vaig estar seguint per instagram, però s’ha de dir que res a veure en comparació amb tot el que ens expliques Bet! Quina sortida més interessant, amb el que dius fan ganes d’anar-hi al Bages!
    Ja tinc ganes de llegir la continuació!

    Petons!

  4. Jordi Àvila says:

    Ai festa!
    Maravellat amb el relat, un servidor no hagués pogut explicar-ho millor. Felicitats Bet!

  5. Veig que va ser un cap de setmana ben aprofitat, ple de grates sensacions i en el que vau gaudir de la cultura, gastronomia, història i bona companyia.
    Petons

  6. Com diu la Marina, ja vam veure el vostre cap de setmana en imatges :)
    Ara faltava l’explicació detallada, i ja veig que va ser tot un èxit… Quina sort gaudir de tot això amb tan bona companyia!

  7. Molt interessant!! Enveja sana :) Fan venir ganes de visitar-ho -i tastar-ho- tot :) La veritat és que Catalunya té molt llocs per descobrir! A l’espera de les següents parts del relat ;)

  8. Hola!!

    Marina: Sí, faltava el blog, ja que no tots els lectors són blocaires ni tots tenen instagram o estan a les xarxes ;) A mi el Bages m’agrada molt, de fet és comarca veïna i per tant hi tenim força tirada.
    Sandra: ja tinc a punt el següent, sortirà dimecres al matí!! ^^ La veritat és que va ser un cap de setmana molt maco, oi? ja tinc ganes de veure-us!! que arribi dijous, ja!!
    Victor: doncs ja veus el que li dic a la Sandra, dimecres tindràs la continuació :) Moltes gràcies pel teu comentari, espero que us animeu a anar al Bages, ja veureu que us agradarà!
    Jordi: Ai festa! moltes gràcies per passar per aquí :) I tant que ho hauries explicat millor, amb el do de parla que teniu!! Aquest cap de setmana no hauria estat el mateix sense la bona companyia!
    Margarida: Som així els blocaires, oi? ens agrada la bona vida!! :) ha estat molt bé, i n’estem molt agraïts!
    Gemma: Sí, va ser tot un èxit!! les imatges sovint valen més que mil paraules, però això s’havia d’explicar… :)
    Arnau: tu ja vas fer els deures anant a Manresa divendres jeje. Moltes gràcies per passar per aquí, tot i que ja et vaig donar la tabarra durant mitja hora ben bona per explicar-te el cap de setmana ^^

    Una abraçada i moltes gràcies a tots per la visita!

  9. Bet estava absolutament convençuda de que havia comentat!!! o.O’ Sorry!!!
    Què t’haig de dir…! Un plaer tot el cap de setmana però especialment per la companyia! ;)
    Una terra magnífica, grans descobriments, tastos molt poc convencionals, … una sorpresa constant!
    Molt ben explicat en aquest post! ;)
    Molts petons preciosa!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    • Ai no et preocupis Nuni!! ;) a mi a vegades això tmb em passa. Lo de la sorpresa constant va sumar 1000 punts més al viatge oi que sí?? I la companyia també es clar!
      Ens veiem d’aquí molt poqueeet!! ^^
      Petons!!

Trackbacks

  1. […] 1a i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas 3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona 5a i 6a part: Allotjament a l’Hotel Món Sant Benet, i sopar al Restaurat L’Ó. 7a i 8a part: Esmorzar de forquilla a Cal Carter + visita al conjunt de Tines i dinar a l’Hostal del Camp. […]

  2. […] 1a i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas 3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona 5a i 6a part: Allotjament a l’Hotel Món Sant Benet, i sopar al Restaurat L’Ó. 7a i 8a part: Esmorzar de forquilla a Cal Carter + visita al conjunt de Tines i dinar a l’Hostal del Camp. […]

  3. […] 1a i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas 3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona 5a i 6a part: Allotjament a l’Hotel Món Sant Benet, i sopar al Restaurat L’Ó. 7a i 8a part: Esmorzar de forquilla a Cal Carter + visita al conjunt de Tines i dinar a l’Hostal del Camp. […]

  4. […] 1a i 2a part: Geoparc de la catalunya central i visita al Celler Heretat Oller del Mas 3a i 4a part: Dinar al Restaurant Aligué i visita a les Mines de Sal de Cardona 5a i 6a part: Allotjament a l’Hotel Món Sant Benet, i sopar al Restaurat L’Ó. 7a i 8a part: Esmorzar de forquilla a Cal Carter + visita al conjunt de Tines i dinar a l’Hostal del Camp. […]

  5. […] amb tast per a dues persones! Fa cosa d’un any i mig us vaig parlar d’aquest celler (aquí) i estic segura que us […]

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: