Magret amb salsa afruitada i patates a les fines herbes.

L’Ànec Mut del Penedès:

A Catalunya, concretament a la zona del Penedès, hi trobem la raça de l’Ànec Mut que està catalogat amb el distintiu Productes de la Terra.
Criat a les zones rurals des del s.XVI, en va anar devallant la producció fins que el 1990 va tornar a revifar. La seva carn és molt apreciada ja que és encara menys greixosa que les d’altres espècies d’ànec.
Es comercialitza sobretot a les botigues d’aviram de l’Alt Penedès i Baix Penedès, i també a la Fira del Gall  del Penedès, que es fa pels volts de Nadal.

Font: Gastroteca.cat

El magret:

La paraula [magʀɛ] prové de l’occità i fa referència a la carn magra, sense greix. Això sense tenir en compte la pell que normalment acompanya la peça i el greix que s’hi amaga a sota, que aportarà gust i melositat.

La peça que es fa servir és la corresponent al pit de l’ànec. Hi ha dues maneres bàsiques de manipular-lo a la cuina: o bé salant-lo (curant-lo) per acabar obtenint el “pernil d’ànec”. O bé cuinant-lo fresc, habitualment a la planxa i sense treure el greix de la pell.

Magret amb salsa de poma i fruits vermells
La recepta d’avui l’ha fet la meva mare. El magret d’ànec és una de les carns que més m’agrada, però alhora una de les que menys cuinem a casa.  Per les seves característiques, és bo acompanyar-lo d’alguna salsa que hi contrasti.
Les patates també les heu de provar, són una delícia! ;)

Anem a la recepta?

Ingredients:

Per les patates: 1 patata/persona (aprox.). Oli d’oliva, sal i fines herbes.
Nosaltres hem fet servir la varietat Monalisa.

Per la salsa: 1 poma golden, 1 cullerada de compota de poma, 1 ceba de figueres mitjana, 4 cullerades de melmelada de fruits vermells, 1 copeta de xerès dolç, 1 branca de farigola seca.

1 Peça de magret/2 persones (aprox).  Sal i pebre.

Com ho fem?

Comencem preparant les patates:

1_ Les netegem bé però no les pelem.
2_ Les laminem fines i les posem en una paella amb sal i un bon raig d’oli.
3_ Les anem coent a foc mig i cap al final hi afegim una quantitat generosa de fines herbes.
4_ Continuem fins que al punxar siguin toves.

Al mateix temps fem la salsa:

1_ Posem una mica d’oli en una paella i hi afegim la ceba tallada fina i la poma a daus.
2_ Quan la ceba sigui transparent, hi afegim el xerès, la compota i la melmelada. Deixem reduïr, amb la branca de farigola.
3_ Rectifiquem amb sal i pebre, al gust.

Finalment toca coure la carn:
1_ Posem una paella al foc, sense oli, fins que sigui ben calenta.
2_ Fem uns talls en diagonal a la part del greix (així evitem que s’encongeixi). Salpebrem al gust.
3_ Quan la paella sigui ben calenta, hi col·loquem la carn amb el greix tocant a la paella. Passats 3-4 minuts donem la volta.
4_ Quan ja estigi cuit el deixem reposar una mica i el tallem per servir.

Notes

És important servir-lo amb el punt adequat de cocció, que quedi rosadet per dins però ben marcat per fora. Al meu parer no és bo servir-lo ni massa cru, ni massa cuit. És millor quedar-se curt i si veieu que us ha quedat massa cru, un cop tallat li feu un “volta i volta” a la paella o li feu un toc de forn.

Comments

  1. CARMINA FERNANDO MESEGUE says:

    Hola Bet, No se que passa que no puc fer cap comentari al teu blog. Aquesta recepta del magret s fantstica. M’encanta el magret. Bon Any i una forta abraada.

    CARMINA

    Date: Sat, 4 Jan 2014 12:46:09 +0000 To: carminafm21@hotmail.com

  2. Mònica says:

    Em sembla que tots els ànecs que he provat parlaven (abans de morir, vull dir)…però serà qüestió de visitar el Penedès i tastar-ne un de mut!!! De moment, aquesta recepta de la teva mare, deixa sense paraules! Boníssim el magret!

  3. Aquest que ens proposes és un plat deliciós, Bet! I a mi quasi que m’agrada més l’ànec mut que el més popular ànec. El trobo més tendre, potser!! Bons reis!

  4. Ës una recepta magnífica. I l’explicació sobre l’ànec és per tenir-la en compte.

    PTNTS
    Dolça

  5. És d’aquelles receptes clàssiques que tenen l’exit assegurat. La guarnició amb la salsa afruitada combina super bé amb le magret. UN plat que fa molta festa!

  6. Boníssima la recepta, sensacional!!! :O

  7. Com ens agrada el magret a casa i poc fet com el teu!!! te una pinta fantàstica Bet i puc menjar-lo aviadet perquè tinc un al congelador jaja. Petonets maca!

  8. A casa també és un plat d’èxit, m’ha agradat la salsa!!!

  9. Ai Bet! amb el que m’agrada a mi el magret i a sobre fa tant de temps que no en menjo… Té molt bona pinta. Petonets guapetona

  10. Hola!!

    Carmina: No sé què deuria passar, la veritat és que en aquests temes no hi entenc gaire, però veig que al final el vas poder fer. Bon any per a tu també i una abraçada!
    Mònica: hehe em vaig fer un fart de riure quan vaig llegir el teu comentari! :) De bo ho és molt, ja ho veuràs!!
    Marina: moltes gràcies, ens va agradar molt i això que no el cuinem gaire sovint. Bon any per a vosaltres!!
    Dolça: moltes gràcies, la recepta va ser tan bona que ja l’hem repetit i tot!! :)
    Gemma: sí exacte! i dins de les clàssiques, de les més fàcils! Comparant la cocció del magret amb altres plats de carn més elaborats.
    Starbase: jaja doncs ja ho saps!!!! :) A fer-ne vinga!!
    Silvia: després el vam passar una mica més per la paella, que a alguns de casa no els hi agrada amb aquest punt de rosat ;) A tu et deu quedar deliciós!
    Judith: doncs segur que quan vas per frança en trobes i més econòmic que aquí!! :)

    Moltes gràcies a tots per passar per aquí, una abraçada i fins la propera!!

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: