Cóc de ratafia

La ratafia és un licor típic català, molt fàcil de fer i que pot portar moltíssimes herbes, fruites, espècies, arrels… Cadascú la fa una mica a la seva manera. Normalment es prepara per Sant Joan i depenent del temps de repòs serà més o menys forta.

El que li dóna aquest color tan característic són les nous verdes, a part també porta herbes com: menta de flor vermella, tarongina, marialluïsa, sàlvia, farigola, sajolida, flor de saüc, i/o altres! També pot portar nou moscada, anís estrellat, regalèssia, canyella, pell de taronja, pell de llimona…

A casa, la meva àvia en fa cada any o cada dos anys. Evidentment la ratafia que porta aquest cóc està feta per ella!! Quan sigui l’època ja dedicaré una entrada a aquest licor tan especial. També en fa un de mandarina, molt suau, que aviat us explicaré!

cóc de ratafia sencer

La recepta del cóc de ratafia l’he tret de la pàgina web de les Cuineres de Sils, de totes maneres he fet alguns canvis. Per exemple, la poma l’he incorporat dins la massa, ja que a la meva germana no li agrada que hi hagi talls de poma pel damunt, d’aquesta manera també queda més humida i esponjosa. He reduït la quantitat de sucre blanc i l’he canviat per sucre morè, tot i així ha quedat ben dolça! i per últim, hi he afegit nous.
Aquest cóc el podeu fer pels esmorzars, aviso que atipa moltíssim!! o també el podeu presentar com a postre, amb gelat de vainilla i reducció de ratafia, tal com us ensenyo a la foto:

cóc de ratafia

Som-hi!

Ingredients:

4 ous, 225g de sucre morè, 285g de farina, 50ml d’oli d’oliva, 50ml de llet, 150ml de ratafia, 2 pomes golden, 1 sobre de llevat Royal, 1 sobre de gaseosa (opcional) i 1 grapat de nous pelades.

1 cullerada de suc de llimona i una de ratafia per macerar la poma.

Pel damunt: uns quants pinyons (opcional) i una mica de sucre blanc.

Com ho fem?

1_ Pelem les pomes, les tallem a trossets ben petits i les deixem macerar amb 1 cullerada de suc de llimona i una de ratafia. Preescalfem el forn a 200ºC.

2_ Separem els rovells de les clares i aquestes les reservem a la nevera. Batem els rovells amb el sucre fins que doblin el volum i quedi una mescla homogènia, d’un color més claret.

3_ A la barreja dels rovells hi afegim: la llet, l’oli i la ratafia. Barregem i afegim la poma macerada i el grapat de nous.

4_ Barregem el llevat i la farina, i ho incorporem a la massa tot passant-ho per un sedàs, tamisador o colador fi.

5_ Per últim, muntem les clares i les incorporem amb cura a la barreja anterior. Ha de quedar tot homogeni.

6_ Untem un motlle amb una mica de mantega, afegim la barreja. Espolsinem una mica de sucre per sobre (es convertirà en una crosteta molt bona) i uns quants pinyons. Posem el motlle al forn i baixem la temperatura a 170ºC. Deixem coure durant 45 minuts aproximadament. Aneu fent la prova del ganivet o escuradents.

Comments

  1. Un pastís boníssim, Bet. Ja ho veig, la teva àvia deu estar encantada, amb tu! En treus tot el profit, de la ratafia. Tinc ganes de fer-ne un semblant, un dia en vaig fer un, però amb pedro ximenes i dàtils, i ja vaig veure que la cosa dels licors afruitats… dóna molt de si! L’afegit de pomes i nous a l’interior m’hi ha agradat molt! Petons

  2. Ai Bet…aquest cóc me’l miraré de lluny que jo sóc alèrgica a les nous… :(
    Pero fa una pintaaaaaaaaaaa

    Petunets,
    Eva.

  3. Ostres, Bet! Té una pinta esplèndida! La ratafia m’encanta… Esperaré amb ànsia que sigui sant Joan per llegir la recepta de la ratafia casolana! :D A casa sempre en tenim una ampolla ^^ És dels nostres licors preferits :)
    Quan pugui intentaré fer aquesta coca, juntament amb la vainilla i la reducció de ratafia sembla deliciosa :D Però com que al Jordi li encanta la poma, també n’hi posaré pel damunt ^^ En això no s’assembla gens a la teva germana, hahaha

    Molts petons ^^

  4. mmm… amb la ratafia de l’àvia segur que ha de quedar encara més bo!
    I dius que fa licor de mandarina???? Això ho has d’explicar, eh? ;)

  5. Quin luxe que puguis fer el coc amb la ratafia de la teva avia! quan en facis el post serà molt interessant!
    ptns!

  6. Ja sé que aquí no és le lloc, però pensava que faries un post del dia que va sortir el teu pare al programa de TV3…. vaig buscar el vídeo i em va agradar molt. Em va fer gràcia doncs en maneres d’expresar-se em recordava a tu. Felicita’l de part meva….!

  7. No l’he provada mai i crec que no tardaré, m’agradan molt la combinació i la ratafia ;)+
    Una abraçada

  8. Hola!!
    Marina: i tant, a més li vaig ensenyar les fotos i ja me’n demana un per ella! segur que et quedarà boníssim!
    Eva: ostres… Un dia te’n faré un de dedicat, sense nous!! ;)
    Laia: doncs a la recepta original, posaven les làmines de poma a macerar amb ratafia, ho dic per si et decideixes a fer-la pel Jordi! A veure si faig un bon reportatge de la ratafia…
    Gemma: sí, fa licor de mandarina i és boníssim! a veure si el cap de setmana vinent preparo l’entrada.
    Anna i Cristina: teniu tota la raó, és un luxe!! i amb els ous de les seves gallines, les nous del seu noguer… :)
    Ricard: tinc l’entrada pendent de fer, però moltes gràcies igualment! El plat era boníssim, a casa ja l’hem fet unes quantes vegades, i se’n va sortir prou bé davant les càmares!
    Cris: doncs ja veuràs que et sorprendrà! combinada així queda super bona!

  9. A casa, la meva iaia (que a l’abril farà els 100) sempre en preparava. Quina olor que feia!!! Segur que per casa seva encara corre alguna ampolla. Ha de quedar deliciós!!!
    Petonets guapa

Trackbacks

  1. […] uns mesos ja us vaig parlar de la ratafia amb aquest cóc. Aquesta vegada, les pomes tèbies caramel·litzades amb ratafia queden perfectes amb […]

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: