Muffins integrals amb poma de Girona i mascarpone

Amb aquesta recepta aprofito per participar al Memòries d’una Cuinera d’aquest mes.

No hi ha manera que m’acostumi a dir muffins quan toca, per mi sempre seran magdalenes! Diferència entre muffins i magdalenes?? principalment el % i el tipus de matèria grassa que porten. Les magdalenes solen ser una mica més seques i els muffins més humits. I em direu… si porten més m.g. poden dir-se integrals?? que siguin integrals no vol dir que siguin light!! ;) però sí que porten sucre morè i farina integral.

Avui també m’agradaria parlar-vos de les pomes de Girona, que es cultiven a les comarques del Baix Empordà, Alt Empordà i Gironès, i són d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

La temporada de les pomes és més aviat de finals de setembre i octubre, però és una fruita que aguanta força bé i depèn de quina varietat encara la podem collir al novembre. De totes maneres, és una de les fruites més omnipresents als supermercats. Durant l’any ens les porten d’aquí i d’allà, totes netes i polides, ben brillants i sense cap taca… Recordeu l’anunci de les pomes Marlene? per què les hem de portar de Suïssa si aquí ja en tenim?? Estic d’acord en importar productes que aquí no tinguem, però mentre hi hagi productors de proximitat pensem en ells a l’hora d’escollir el que comprem!

Els productes amb distintius d’origen i qualitat sempre són de fiar, ja que tenen un Consell Regulador associat que s’encarrega de que tot vagi com ha d’anar.

Les pomes de Girona són de producció integrada, això vol dir que han estat conreades d’acord amb les normes de producció integrada per a pomes, amb mètodes que respecten la salut humana i el medi ambient, i es recullen quan l’estat de maduresa del fruit és l’adequat amb les majors cura i rapidesa possibles. La diferència amb la producció ecològica és que en la integrada es permet un ús mínim i molt restringit de productes agroquímics per tal de garantir la bona collita, i només en casos necessaris. En general s’apliquen processos que afavoreixen la diversitat del sistema agrícola per tal de preservar la flora i fauna autòctones i potenciar l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge.

Les pomes de producció ecològica generalment són més petites, podeu comprovar la diferència a la fotografia! ;) No és que estigui defensant la producció integrada per sobre l’ecològica, cadascú que compri les pomes que vulgui!! però us volia explicar com funciona en el cas de l’IGP Pomes de Girona.

Anem a la recepta!

Ingredients:

Per 8 unitats:

220 g de farina integral, 125g de sucre morè, 1tbsp de llevat (equival a una mica més de mig sobre), 1 ou, 125ml de llet, 50ml d’oli d’oliva i 1 cullerada ben plena de formatge mascarpone.

1 poma, suc de llimona.

Opcional: canyella en pols i melmelada (de maduixa, préssec, albercoc, poma… la que tingueu!)

Com ho fem?

1_ En un bol barregem el llevat i la farina. En un altre barregem el sucre i l’ou i batem bé amb unes barnilles; llavors hi afegim la llet i l’oli i remenem. Aquí hi afegim la primera barreja de farina i llevat a poc a poc (en 3 vegades va bé). Per últim hi afegim la cullerada de mascarpone i barregem fins que quedi ben incorporada.

2_ Deixem reposar la massa durant 1 horeta a la nevera i al cap d’una estona preescalfem el forn a 180ºC.

3_ Tallem la poma a trossets i la ruixem amb el suc de llimona perquè no s’oxidi.

4_ Preparem els motlles de les magdalenes (va bé posar-los dins unes flameres perquè no es deformin mentre es couen). A la massa que teníem a la nevera, hi barregem els trossets de poma, però en guardem uns quants. Omplim els motlles amb 2 cullerades de massa a cadascun, per sobre hi posem els trossets de poma que hem guardat.

5_ Enfornem les magdalenes durant uns 20 minuts. Abans de treure-les, punxem per mirar si estan ben fetes de dins.

6_ PAS OPCIONAL: Quan les tenim fora, les pintem amb una capa fina de melmelada i les gratinem durant 2 minuts. Finalment, i això al gust de cadascú, hi posem una mica de canyella en pols pel damunt.

Comments

  1. Integrals però molt diferents a les meves, eh? ;)
    Amb la poma han de quedar molt més gustoses i humides, que bones!
    I m’apunto l’últim pas, mai he provat això de la melmelada gratinada al final. Ho provaré!

  2. Es cert, integral no es igual a light… Pero en aquest cas si que es igual a bo!! Molt bones aquestes magdalenes. Petons

  3. M’encanta aquest aspecte humit i dolç del cap de la magdalena!!! han de ser bonisimes amb el toc poma.
    PEtons!

  4. Hola!!
    Gemma: síiii ja t’ho vaig dir que havíem coincidit!! ;) això de la melmelada és un truquillo que faig servir pel pastís de poma, ho vaig provar amb les magdalenes i també hi queda molt bo!
    Pili: moltes gràcies! vaig voler aclarir-ho per si de cas… jeje. Estaven molt bones!
    Abril: prova-ho ja veuràs! encara que facis servir una altra recepta base, si hi poses poma i gratines amb melmelada, quedaran així!

    Petons i gràcies per pels comentaris!

  5. Hola Bet!
    Em vaig quedat amb les ganes de visitar el REC! Vaig veure que en parlaves al FB i ho vaig trobar molt interessant! Haurem d’anar-hi l’any vinent!
    Que bé lo del CUINES!!!! Tinc moltes ganes de veure’t per la tele!!! Segur que ho vas fer genial! ;)
    No hi ha dret fer aquestes coques i llegir-ho jo a aquestes hores abans de sopar!!! Nena quina bona pinta!!!
    Molts petons guapíssima!!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    • Hola Nuni!! doncs no pateixis, ho fan 2 cops l’any!! però ara ja fins a la primavera… A la propera us avisaré amb més antelació!! ;)
      A veure com sortirà per la tele… jejeje jo ja us avisaré!! Va que acabo de veure el teu post del pernil, i això sí que fa agafar gana!!!
      Petons guapa!!!!!

  6. Si que val la pena fer consum de proximitat, hi sortim tots guanyant.
    Jo tampoc coneixia el truc aquest de la melmelada, ben pensat.
    Moltíssimes gràcies per participar.

  7. tens raó, tot el que poguem comprar de proximitat molt millor!!! saps que al Bolet som fans de les magdalenes de poma???? nyam nyam!!!! petonets guapa

  8. Hola guapes!!

    Moni: ja veuràs que t’agradarà! també serveix pels pastissos de poma!
    Juju: doncs la propera vegada unes quantes cap al Bolet!!! ;)

    Petons i que passeu molt bon cap de setmana!!

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: