Hamburgueses casolanes i tot el que les acompanya.

Qui ha dit que les hamburgueses no són sanes?? en tot cas no ho són les dels establiments de menjar ràpid: grans multinacionals que el que busquen és el rendiment econòmic més enllà de la qualitat.

A Barcelona fa temps que s’han obert unes quantes hamburgueseries amb uns conceptes diferents: bons productes per clients una mica més exigents, qualitat de matèries primes, coccions més sanes, etc. Però si ens ve de gust una bona hamburguesa no sempre podem anar a Barcelona o no sempre ens podem permetre anar a un restaurant. Però sabeu què?

Fer les hamburgueses a casa no és gens complicat i a més és molt divertit!

Només cal comprar carn picada de qualitat i fer-la al gust: % diferents de tipus de carn, afegir-hi ceba, formatge, bolets o el que se’ns acudeixi… Nosaltres ens cuidem de fer la barreja i amanir-la bé amb sal i pebre. Els nens estaran encantats si ens poden ajudar a fer la forma de les hamburgueses!! I no fan falta ni plastiquets ni maquinetes per premsar-les ;) En podem fer moltes de cop i congelar-les, així el dia que les necessitem, només hem de descongelar i coure.

Si la carn no és la vostra passió, no passa res, per la xarxa també podeu trobar receptes boníssimes d’hamburgueses fetes amb peix o llegums! Com aquesta i aquesta dels Fogons de la Bordeta i Coure Coulants, respectivament.

Un altre tema són els acompanyaments i les salses:

Evidentment, no passa res si de tan en tant fem patates rosses a casa, però també podem canviar el tipus de cocció: al caliu amb una mica d’all i julivert per exemple.   Tot depèn dels ingredients de temporada que tinguem: a l’estiu ens vindrà de gust acompanyar-la amb enciam i tomàquet, ja que queda més fresqueta. A la tardor podem fer xips de moniato o de carbassa. Aquí teniu una altra proposta que vaig fer l’any passat: hamburguesa amb bolets i moniato.

Les salses són tot un món, però està clar que no n’hem d’abusar. Són un dels productes amb més marques comercials, perquè tenen molt èxit, però hem de saber distingir quines són les més adequades. Tots coneixem les 3 bàsiques:

Hi ha marques de ketchup que són més bones que altres, per exemple, el Heinz és un dels millors. Passa el mateix amb la mostassa, n’hi ha de més bones que altres. I finalment, la maionesa és molt fàcil de fer a casa i si tenim ous ben frescos no caldria comprar-la.

De totes maneres hi ha altres salses, molt fàcils de fer i més saludables, com la que us explico després feta amb iogurt i mostassa.

El pa…

Hi ha marques de pans industrialitzats que comercialitzen panets d’hamburguesa. Tot i que ens pot solucionar un sopar, no és el més recomanable. Podem comprar panets al forn habitual, seran molt més bons i podrem escollir entre diferents varietats. Sinó, una llesca de pa de pagès o un pa de cereals també seran un bon acompanyant per l’hamburguesa.

Justament aquests dies, al blog de la Cultura del pa, ens expliquen com fer panets d’hamburguesa. Animeu-vos!! ;)

Ja ho veieu, n’hi ha per triar i remenar!

Ara sí, la recepta… ;)

Ingredients:

Per les hamburgueses*: 300g de carn picada (en aquest cas: 50% cap de llom de tocino, 50% costella de vedella).

1 culleradeta de cafè (la més petita) de sal i  una de pebre. Aquestes mesures van al gust de cadascú!

Per la salsa: 1 iogurt natural, 2 culleradeta de mostassa a l’Antiga (la de granets) i un rajolí d’oli d’oliva.

Per l’acompanyament: pebrot i ceba. Romaní sec.

Com ho fem?

1_ Comencem per fer les hamburgueses: posem la carn picada en un bol on hi càpiga bé i l’aixafem una mica amb l’ajuda d’una forquilla. Llavors hi afegim la meitat de la sal i el pebre. Barregem bé amb l’ajuda de la forquilla i repetim l’operació una altra vegada.

Agafem una mica de carn amb l’ajuda d’una cullera sopera, fem una boleta i l’aixafem, així de fàcil!!

Les fem a la planxa, al vostre gust: més cuites, menys…

2_ Fem les verdures a la planxa, en aquest cas és ceba i pebrot, però podeu escollir les que tingueu a casa. Mentre els feu, tireu-hi una mica de romaní sec, és molt aromàtic!

3_ Fem la salsa: barregem els ingredients en un bol, remenem i ja la tenim a punt!

Ara només fa falta muntar el plat: una llesqueta de pa, les verdures, l’hamburguesa i la salseta. Boníssim!

Nota:

És més divertit si ho poseu tot per separat sobre la taula, amb altres salses i verdures, i que cadascú s’ho prepari a la seva manera.

Comments

  1. I a vosaltres, us agrada més fer-les a casa, comprar-les o menjar-les fora? quina és la vostra preferida?? expliqueu-m’ho!! ;)

    • Bdia! M’agrada molt el llide pebres i ceba que has fet damunt el pa! La carn la solem comprar fet a una carnisseria del poble, però duc endarrer de fer-les casolanes, a veure si aquest post m’anima!!! Besades!

  2. Totalment d’acord amb que quan pensem en hamburgueses de seguit ho associem al menjar ràpid, xo no ha de ser pas aixi!
    un post mlt interessant!!

  3. Hola Bet,
    El secret d’una bona hamburguesa és fer-la a casa, amb amor, com l’has fet tu. I les salses? Cadascú pot triar-la al gust i això és menjar del cel…
    Bon cap de setmana,
    Nani

  4. Totalment d’acord!! Les hamburgueses fetes a casa son delicioses, y si a sobre et fas el pa i aquesta salsa ja son de vici total…. Petons!

  5. Avegades m’en faig d’hamburgueses a casa, però la pròxima vegada segur que ho provo amb aquesta salsa, ha de quedar genial.
    Una abraçada

  6. Hola!!

    Caterina: els pebrots i la ceba hi van quedar deliciosos!! i suposo que amb una mica de formatge encara hauria estat millor! Ja m’explicaràs si t’animes.
    Anna i Cristina: moltes gràcies! mica en mica les hem de fer valdre per si soles oi? si són boníssimes!
    Nani: doncs sí, totalment d’acord amb tu! els plats fets amb carinyo queden molt més bons… Estic pensant que un allioli de codony com el teu hi quedaria de perles eh?
    Pili: aquesta salsa és boníssima, i serveix per qualsevol tipus de carn… ja veuràs si la proves!
    Cris: ja m’ho explicaràs eh? tothom que l’ha tastat diuen que és tan bona! fins i tot per pollastre i altres carns…

    Petons i moltes gràcies pels comentaris.

  7. Clar que sí! Qui diu que les hamburgueses casolanes no són sanes???
    Passa el mateix que amb la pasta: el problema està en les salses i les guarnicions ;)

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: