Empedrat i l’ou com balla.

Aquest diumenge vinent serà la festivitat de Corpus, una festa religiosa creada el 1264 per homenatjar l’Eucaristia. Amb els anys, s’ha convertit en una festa popular que es celebra de diferents maneres arreu del territori català.

Per exemple, a Reus mengen la tradicional coca amb cireres i a Berga acompanyen la Patum amb la Barreja, una beguda feta a base d’anís i moscatell (parts iguals). Altres plats de la diada són: esqueixada de bacallà, empedrat, escalivda, coca de recapte, xocolatada i orxata.

A més a més, per Corpus podem veure l’ou com balla en algunes poblacions. A Igualada cada any en fan un a la plaça de Pius XII i quan érem petits hi anàvem d’excursió (està a 5 minuts caminant de l’escola! jeje) i ens el feien dibuixar. Tots estàvem amb la boca oberta  i vigilant que no caigués! Al cap d’uns anys vaig visitar els que fan a Barcelona (al claustre de la Catedral i algun lloc més!) i renoi, són molt més engalanats!! Si teniu l’oportunitat, aneu a veure’ls, als més petits segur que els hi agradarà!

Per començar la setmana, un empedrat! Un plat que abans es podia trobar fàcilment a la carta o menú dels restaurants però que ara ja no s’hi veu tant… I això que és ràpid de fer, fresquet, sa i boníssim!! què més es pot demanar?

Som-hi!

Ingredients:

Per 1 ració: 150 o 200g de bacallà dessalat i esqueixat, 1 tomàquet, 1/4 de pebrot vermell, 1/2 ceba tendra, pebre negre, oli d’oliva i olives (si són arbequines, millor que millor! però jo en aquest cas no en tenia…)

A més a més, 1 pot de mongetes de Santa Pau. Per mi són les millors!

També s’hi pot posar pebrot verd i groc, que hi donaran molt color.

Com ho fem?

És ben senzill, tallem el tomàquet a daus, així com el pebrot i la ceba tendra. Intentem que quedin més o menys de la mateixa mida.

Ho posem en un bol i afegim la quantitat de mongetes que volguem.

Afegim el bacallà (ben escorregut de l’aigua de dessalar) el podem esqueixar una mica més, però no ens passem! Amanim amb un raig generós d’oli d’oliva i ho deixem reposar una estona.

Quan ho servim, hi afegim les olives i un polsim de pebre negre.

L’ou com balla, fotografia extreta de la web Ojo Digital.

Comments

  1. A Sabadell no es fa cap d’aquestes tradicions :(
    Haurem d’anar a Igualada ;)
    L’empedrat és un plat super sa i molt refrescant, ideal per ara que comença a apretar la calor!

  2. em quedo amb tot el menú de corpus!!! m’agrada tant el bacallà :) molts petonets i benvinguda guapa

  3. dolaglria says:

    Aquest empedrat de primer,la coca amb cireres de postres, després anar a veure l’ou com balla i a seguir els gegants… corpus complert!
    Ptnts
    Dolça

  4. Boníssim l’empedrat… però a Reus mengen coca AMB cireres! jajajajaja Que cada cop que m’equivoco em cau “bronca” del reusenc amb el que visc! :P
    Petonets bonica!
    Sandra

  5. Fa taaaaaaants anys que no he vist l’ou com balla!
    A mi l’empedrat m’encanta, amb mongeta, amb cigrons o amb patata. A casa a l’estiu en mengem ben sovint.
    Ara m’has fet entrar el cuquillo de fer la coca de cireres, a viam si és veritat, i li traiem la pols al bloc!!
    Petonets

  6. Hola Bet!!
    Quins records més xulos! Això em fa pensar que hi portaré els nens a veure’l a la Catedral de BCN perquè no hi hem anat mai!
    L’empadrat és un plat perfecte per aquests dies de calor! Bona elecció! ;)

    Molts petons guapíssima! :)

  7. Hola guapes!!! moltes gràcies pels vostres comentaris… Sé que vaig tard a contestar però a partir del dia 22 tornaré a la càrrega amb el blog! Una abraçada enorme!!!! ;)

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: