Bunyols de vent farcits de trufa

Tinc un llibre que m’agrada molt, que es diu “Cuina Catalana per a festes i tradicions”, crec que alguna vegada ja us n’he parlat, és de l’editorial Grata Lectura, escrit per Kazuko Sano i Narcís Clotet, amb unes il·lustracions de Loncle molt boniques. Es tracta de dos llibres en un, perquè ajunta el calendari gastronòmic català amb el corresponent receptari.

Sempre m’agrada mirar-me’l, conté moltes curiositats i receptes boníssimes! Avui he vist que diumenge passat (dia 18) va ser el 4t diumenge de Quaresma, la meitat del camí, i es veu que abans es “serrava la vella”. A més a més aquell dia també menjaven bunyols! i expliquen que…

Els nens sortien a “serrar la vella” serrant un gran tronc i passejaven per tots els carrers del poble. En canvi a la ciutat serraven una caixa de fusta o bé serraven directament el ninot de cartró de la vella de set potes que s’havia penjat a una paret del menjador.

Això em va fer recordar que de petits a l’escola ens donaven una vella quaresma per pintar, i cada setmana li havíem d’amagar una pota sota les faldilles! És per això que n’he buscat una per internet i he trobat aquesta tan divertida de la Carme Sala:

Imatge

Si la voleu descarregar perquè els petits la pintin, us la deixo aquí en pdf! Després s’hi enganxa una cartrolina a sota, es retalla per la vora i es penja amb un cordill!

I ara anem pels bunyols… He fet servir la recepta de la pasta choux que em va ensenyar fa molts anys la mare d’una amiga meva, la Raquel, per fer tortells i lioneses. Però he modificat les quantitats perquè amb la recepta original me n’haurien sortit moltíssims! Els bunyols de vent són els meus preferits i he aprofitat la convovatòria de Memòries d’una cuinera per fer-los farcits de trufa… queden deliciosos, gens empalagosos i realment, tal com diuen: els bunyols es mengen sols!

Imatge

Anem a la recepta?

Ingredients:

Per la pasta: 125ml d’aigua*, 1 pessic de sal, 50g de mantega, 65g de farina i 2 ous petits o 1 de gros i ratlladura de llimona (al gust)

Per la trufa: 200ml de nata per muntar i 40g de xocolata negra de cobertura.

*nota: també es pot fer amb llet, o meitat aigua i meitat llet.

Com ho fem?

1_ El dia abans preparem la trufa: en un cassó hi posem la nata i la xocolata, i ho posem al foc fins que la xocolata quedi desfeta. Ho guardem a la nevera fins l’endemà.

2_ Per fer la pasta: Posem l’aigua, la matega, la ratlladura de llimona i el pessic de sal en un cassó al foc.Quan comenci a bullir, hi afegim la farina tota de cop i remenem bé, enèrgicament, perquè ens quedi una pasta. Retirem el cassó del foc i deixem reposar fins que la pasta sigui tèbia.

2_ Ara és el moment d’afegir-hi els ous, d’un en un. És important que quan afegim un ou, remenem bé i la pasta ens quedi com abans d’haver-lo afegit. Només llavors hi podrem tirar el següent.

3_ Deixem refredar una mica la pasta i la posem en una màniga pastissera (o una bossa de plàstic) que ens anirà molt bé per fer les boletes. A falta d’això, també les podem fer amb dues culleretes. Fregim les boletes en un cassó amb oli ben calent. Hi ha d’haver prou oli com perquè quedin coberts.

Els anem fregint i reservant damunt d’un paper absorbent, i els arrebossem amb sucre blanc.

Mentre esperem que es refredin podem muntar la trufa que havíem fet. La posem en una màniga pastissera amb una boquilla petita. Fem un foradet al bunyol amb un ganivet, insertem la boquilla i farcim amb la trufa!

Imatge

El farcit el podeu fer del que volgueu: crema, nata, o fins i tot “nata de maduixa” i “nata de llimona” que els hi donaran un toc refrescant i sorprenent! Si els feu sols, els podeu ruixar una mica amb anís.

Comments

  1. quina pintassa Bet!!!! t’han quedat súper rodonets!!!! a veure si tinc tanta sort com tu artista!!! m’encanta el dibuix de la Quaresma que has posat alpost!!! ,P un milió de gràcies per participar bonica. molts petonets

  2. gemmaclofent says:

    Els bunyols de vent també són els meus preferits ;)
    I farcits de trufa són de vici total!!!!

  3. Jo sóc més de bunyols de l’Empordà… però no faig pas cap lleig als de vent!! Nyaaaaaam!! Farcidets de trufa han d’estar tremendos!!! :D El dibuix de la Vella Quaresma és genial
    Petonets
    Sandra

  4. Parlant de tradicions i costums, recordo molt bé lo de la vella de quaresma amb set cames, a casa la mare sempre ens en penjava una i cada setmana anavem treien una cama. A les escoles d’avui, encara ho fan, al menys on va un nét petit, que viu al Montseny, doncs quan va començar la quaresma li van donar el dibuix de la vella.

    Parlant de bunyols, aquests que has fet han d’estar deliciosos i no ho veig gaire difícil de fer, ho provaré, soc molt llaminera i m’agraden els farcits, els que més, i els de l’Empordà que també són bons i si tenen gustet de comí, encara més.

    Gràcies per fer-nos gaudir amb les teves explicacions i receptes. Petons.

  5. T’ho compro tot de tot, excepte que jo fariciria amb nata en comptes de trufa :)

  6. segur que aquest bunyols es mengen sols, i sento discrepar de l’òscar, però amb nata estan més vistos, i amb trufa han d’estar boníssims!

  7. Només l’oloreta imaginaria d’aquest bunyols de vent, a mi, m’engreixa! Què hi farem! sí, m’agrada menjar i tinc una facilitat tremenda en engreixar-me i ara eestic en una època que vigilo molt. Potser això ha fet insconscientment no passi a visitar delicies!!!!!!!
    Però tornaré!!!

  8. Que bons Beth!!! I de trufa!!! M’encanten….T’han quedat d’aparador….
    Petons guapa

  9. Holaa!!

    Judith: moltes gràcies guapa! segur que també et quedaran molt i molt bé, com tot!!
    Gemma: a mi també són els que m’agraden més!! doncs saps que no sabia que existien els bunyols farcits fins que un dia els vaig veure al teu blog? i la trufa és la meva perdició!!
    Sandreta: oi que és mono? em va encantar!! a mi els de l’Empordà també m’agraden eh? però encara no m’he atrevit a fer-los!! els vostres us van quedar super bé!
    Carmina: de res, gràcies a vosaltres per llegir-les, sinó el blog no tindria sentit! em sembla molt bé que a les escoles continuin mantenint aquestes tradicions, clar que sí! Segur que et sortiran bé, ja m’ho explicaràs!
    Òscar: ointan de nata també estan boníssims!! gràcies per la trobada d’ahir a la Damm, va estar molt bé!!
    Manel: com li he dit a l’Òscar, realment amb nata estan boníssims, però jo també prefereixo els de trufa jejeje tot i que és veritat que amb nata són més vistosos, la trufa no destaca gaire!
    Montse: mitela, ja et trobava a faltar!! jo també tinc força felicitat per engreixar-me, però bueno aquí estic fent aquestes petites delícies, no pateixis ja t’entenc, posaré receptes més sanes! que a mi també em convenen… jaja
    Catieu: moltes gràcies guapa! a mi també m’encanten els de trufa, són “tremendos”!!!

    Una abraçada a tots i moltes gràcies pels comentaris!

  10. Ahir vaig fer bunyols amb la recepta identica a aquesta i hem varen quedar crus per dins, sabeu quin pot ser el motiu que no s’inflesin i quedesin per dins crusus?
    Gràcies

    • Hola Mireia,

      Sincerament no sé dir-te el motiu exacte pel qual et van quedar crus, però possiblement fos la temperatura de l’oli o l’estona de cocció. Assegura’t que la massa sigui freda a l’hora de posar-la a l’oli (així s’inflaran més) i que aquest estigui ben calent. Ho hauràs d’anar provant… :)
      Si la massa està ben feta no hi ha d’haver cap altre motiu!

      Gràcies pel comentari!

  11. motes grècies, pot ser que la massa no estigues freda i sigui aquest el problema, la proxima deixo refredar ;-)

  12. elisabet says:

    Hola Bet,
    Avui els he fet i m’han quedat molt bons, era un assaig. Demà en faré farcits de crema. Moltes gràcies per la recepta! Una abraçada!

    • Hola!!!! Quina il·lusió Elisabet! Me n’alegro que t’hagin agradat, farcits de crema segur que et quedaran boníssims!! Moltes gràcies per comentar, espero que estiguis molt bé, una abraçada!!

Deixa una resposta a Bet Cancel·la la resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.