Pastís d’aniversari, per molts anys Cris!

(O pastís de llimona, encara que no ho sembli…!)

Recordo perfectament el dia que els meus pares em van dir que tindria una germaneta, jo tenia 4 anys i em vaig posar mooolt contenta!

No ens assemblem gaire, físicament una miqueta però de caràcter som molt diferents! De petites moltes vegades acabavem barallant-nos… No sé si ha estat pels 5 anys de diferència, que mica en mica s’han anat escurçant, però per sort ara ens portem molt millor que abans i ja hem passat a ser amigues de confidències ;)

Ahir li vem preparar una festa sorpresa amb els seus amics, es va emocionar i va estar mooolt contenta. La veritat és que té uns amics molt macos i que fan molta pinya entre ells, no es pot queixar gens!!  I a nosaltres, encara que no ens ho digui gaire (l’edat del pavo, ja sabeu…) sabem que ens estima igual com nosaltres l’estimem a ella!

Aquesta vegada la convocatòria del Memòries d’una Cuinera m’ha anat com anell al dit, perquè estan d’aniversari i ho volen celebrar amb un bon pastís! Moltes felicitats Judith i Mònica, espero que en feu molts més eh?? Ja sabeu que a nosaltres ens encanta participar! ;)

Quan faig un pastís m’agrada pensar què li agrada a la persona per qui va dirigit i la veritat és que fer postres per la Cristina és una miqueeeta complicat! no li agraden els que porten gaire xocolata (a part dels coulants, però jo volia fer un super pastís, que els 18 són els 18!) ni trufa, ni crema, i la nata tampoc li fa gaire el pes… Els que més li agraden són els que porten llimona.

Vaig recordar un braç de gitano de llimona que alguna vegada havia portat la meva tieta com a postres pels diumenges, però com que era comprat tampoc li podia preguntar com es feia, així que vaig decidir improvitzar fent una nata amb gust de llimona. No les tenia totes, perquè no sabia les quantitats. No sabia si tindria gust o si quedaria massa àcid! i la veritat és que ha agradat molt a tothom!

Porta una mica de feina perquè té uns quants passos, però no só difícils de fer. El primer ingredient que necessitem és el carinyo, i si el tenim, tota la resta va sobre rodes! Queda un pastís molt i molt esponjós, que per tant no atipa i així pots repetir! A més el gustet de llimona a la nata trobo que hi queda molt bé, i la combinació de la llimona amb la gema cremada i les lletres de xocolata… deliciosa!!

Anem a la recepta!

Ingredients:

(Quantitats per un pastís de 20-22 cm, per unes 8 persones)

Pel pa de pessic: 6 ous mitjans, 125g de sucre fi, 125g de farina i 1 cullerada rasa de llevat en pols.

Per la nata de llimona: 400ml de nata per muntar, ratlladura de mitja llimona i ratllaudra de mitja llima, 2 culleradetes de sucre avainillat.

Per l’almívar: 4 cullerades de sucre, 6 cullerades d’aigua i unes gotes de llimona.

Per la gema cremada: 2 ous petits, 60g d’aigua, 140g de sucre i 10g de maicena. Sucre blanc per cremar.

Per les lletres de xocolata: 30g de xocolata de cobertura i un tall primet de mantega.

Com ho fem?

1_ Primer de tot fem el pa de pessic, el podem fer la nit abans i així l’endemà només faltarà farcir i decorar.

Per fer el pa de pessic: Separem els rovells de les clares. Barregem els rovells amb el sucre i ho batem amb les barilles elèctriques fins que agafi un color bastant més clar i tripliqui el volum.  Llavors aquí hi afegim el llevat i la farina, i remenem bé. Per últim muntem les clares a punt de neu i les afegim a la barreja anterior. Remenem suaument fins que quedin ben incorporades.

Preescalfem el forn a 170ºC, engrassem un motlle (20-22cm) amb una mica de mantega i farina i hi aboquem la massa. Enfornem durant 25-30 minuts.

2_ El dia abans també hem de fer la nata de llimona, així s’estarà a la nevera tota la nit i agafarà molt gustet!

Posem la nata en un cassó al foc (fluixet) i hi afegim les culleradetes de sucre avainillat i les ratlladures de llima i llimona. Remenem de tan en tant fins que arrenqui el bull. Ja la podem reservar tota la nit a la nevera (o unes quantes hores) i ja la muntarem abans de farcir el pastís.

3_ Preparem l’almívar posant tots els ingredients en un cassó al foc (fluixet) i esperant que espesseixi una mica. Retirem del foc i reservem.

4_ Un cop tenim el pa de pessic, la nata i l’almívar ja podem començar a muntar el pastís:

Donem la volta al pa de pessic de manera que la base quedi més “forta” i li fem 2 talls per tal de dividir-lo en 3 pisos. Ara muntem la nata fins que quedi ben ferma i la posem en una màniga pastissera (si no en teniu, no passa res).

Agafem la base del pastís i la posem en un plat, la mullem amb una mica d’almívar amb l’ajuda d’un pinzell i seguidament hi posem una capa de nata. Col·loquem al damunt el següent pis de pa de pessic i repetim l’operació. Finalment hi posem l’últim pis i ho guardem tot a la nevera mentre preparem la gema per la cobertura.

5_ Per preparar la gema:

Batem els ous juntament amb l’aigua i ho passem per un colador fi, directament cap el cassó que anirà al foc. A part barregem el sucre i la maicena i ho incorporem als ous. Ho anem escalfant sense deixar de remenar i fins que espesseixi.

6_  Ara ja ve la part final: fer la cobertura.

Si ens ha sobrat almívar, en podem posar una mica abans d’abocar la gema. Sinó, aboquem la gema directament sobre el pastís vigilant que no caigui pels costats. Espolsem amb una mica de sucre blanc i el cremem. Jo faig servir una pala elèctrica, però amb una de normal o amb un soplet també us quedarà molt i molt bé!

Per fer les lletres, desfem la xocolata amb la miqueta de mantega. Llavors jo he fet servir el Decopen de Lékué però amb un canonet de paper, un biberó de la cuina o una màniga pastissera d’aquelles d’un sol ús també us anirà bé! Omplim amb xocolata… i a dibuixar!

També hi he posat un “aljequenque”, i unes boletes de xocolata blanca. La fruita queda molt bé a sobre dels pastissos, els hi dóna color!

Per últim només falta posar les espelmes, no oblidem que és un pastís d’aniversari!! Tenir molta gana i una bona bufera!!

Comments

  1. Amb mi no tindràs problema, jo endrapo la crema, la xocolata, la nata i el que calgui. Aquest pastís ha d’estar de muerte amb el contrast de la llimona i la crema cremada. Nyam!!
    petonets

  2. Jo sóc com l’Alba, a mi m’ho pots donar tot i m’ho menjaré amb gana i ben feliç!! jajajaja T’ha quedat genial, no m’estranya que la Cris estigués ben contenta! :D
    (i quina sort haver coincidit… a casa i entre les amistats, el pròxim aniversari és el meu, i és a finals d’abril! però per les nenes encantada de fer un pastís d’aniversari! jejeje)
    Petonets bonica
    Sandra

  3. T’ha quedat un pastís fantàstic, tal com diu “el taller de cuina” el contrast de la llimona i la crema cremada ha de quedar deliciós. Enhorabona. Felicitats a la teva germana. Una abraçada.

  4. Segur que a la teva germana li agradarà molt llegir aquesta entrada! ;P el pastís ñes fantàstic Bet!!! Moltíssimes gràcies per ser una incondicional de Memòries d’una cuinera. Molts petonets bonica i felicitats a la sister!!! ;)

  5. Els 16 anys són una edat molt bonica de fer, segur que la teva germana recordarà aquest pastís tota la vida. T’ha quedat fantàstic i segur que amb el gustet de llimona haurà quedat boníssim i molt més lleuger.

  6. Moltes felicitats per l’aniversari i sobretot per haver sabut recuperar la companyonia fraternal, que és una de les grans coses de la vida :)

  7. FELICITATS a la teva germana pel seu aniversari… i FELICITATS a tu per aquest fantàstic pastís :)

  8. mare meva Bet quina feinadaaaaa que t’has currat ! enhorabona a tu per lo artista que ets i a la gran víctima que ha pogut gaudir del teu crim ! ;)
    nina…. haig de confesar que cada dia em sorprens més ! quan torni per casa m’hauràs de fer algun curset !
    muaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  9. Moltes felicitats a la teva germana. Quin pastís més bo que li has fet! t’ha quedat fantàstic.
    Una abraçada

  10. Felicitats dobles!!! A la teva germana pels divuit anys i per tenir-te. I a tu per aquest fantàstic pastís. Ets una artista!!! M’encanta!! És una delicia preciosa!!
    Petonets guapa

  11. MERCÈ-destapant cassoles says:

    Que bonic això que expliques!, em fas pensar en les meves tres nenes!… a veure si amb els anys segueixen fent pinya i s’entenen com vosaltres. Li has fet un pastís preciós i ben segur en deu estar ben satisfeta d’una germana així!. Un pastís amb una presència preciosa!!! un petonet.

  12. Bet,moltíssimes felicitats a la teva germana. Ains, quina enyorança veure com fan anys les germanes petites….pel que fa al pastís t ha quedat extraordinari!! Creació propia de matricula d honor!! Muak

  13. Ole mi niña!!! ja el vaig veure per facebook!! això ha d´estar per llepar la cullera del vei!!! ja ja!! m´enporto la recepta és molt interessant:))) petons

  14. Veig que la vostra història s’assembla bastant a la de la Judith i meva, ens portem 4 anys i 1/2…
    Quina sort que té amb tu i aquests súper pastissos que li fas.
    Petons i moltíssimes gràcies per participar al Memòries.
    Felicitats, encara que tard, a la teva germana.

  15. Bet, a mi m’agrada tot així que no hi ha problema je je je
    Bona proposta!
    Un petonet

  16. Quina Layer Cake més impressionant! T’ha quedat espectacular i el farcit ha aguantat molt bé! Bonníssima :)

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: