Recordant Polònia

La Dorota és una amiga polonesa que vaig conèixer gràcies a la Sandra, la meva companya de pis. Ha vingut algunes vegades a visitar-nos a Barcelona, i nosaltres l’hem visitat a Lille mentre hi estava d’erasmus i també a Polònia. A Lille hi vam anar a l’hivern, hi feia molt fred! així que per Polònia ens vam esperar al bon temps!

El viatge a Polònia va ser molt intens i vam aprendre moltes coses. No vam visitar els llocs típics,  sinó que vam estar fent excursions per l’interior i també vam pujar al nord, així tenim excusa per tornar-hi un altre cop a visitar la capital i altres llocs que de segur són preciosos! Vam estar a Bydgoszcz, Poznań, Toruń, Gdańsk, Sopot, Ostromecko…

Els pobles són petits i curiosos, els boscos i els rius… ja ens agradaria a nosaltres tenir-los! Vam visitar castells, la casa de Copèrnic, alguns monuments en record de la 2a Guerra Mundial, fires medievals, vam pujar a campanars per veure les ciutats des de dalt, ens vam perdre per l’enorme mercat de Gdansk, vam fer nit en un alberg-vaixell…

És un país fantàstic i val molt la pena de visitar, el fet de no anar a les capitals ens va fer conèixer d’una manera més autèntica la seva gent i la seva manera de fer. Recomanació 100%!!

Els pares de la Dorota ens van acollir molt bé i la seva mare ens va fer un munt de menjars polonesos! Els esmorzars eren el millor, aquelles taules tan plenes de coses: tè, cafè, formatges, patés, galetes, salmó, tomàquet boníssim, canonges, pa que feia el seu pare, melmelade… Però el que més ens agradava dels esorzars era una barreja de formatge fresc (entre el mató i la ricotta) amb ceba tendra, que untada sobre aquell pa i acompanyat de tomàquet o canonges…  una delícia!

Durant la visita a la Casa-Museu de Copèrnic vam fer un taller de galetes d’espècies, va ser molt divertit! Després en vam poder comprar, les fan amb diferents gustos: menta, xocolata, tradicionals… A la mateixa ciutat (Toruń) vam anar a menjar en un restaurant on la seva especialitat són els Pierogi, una espècie d’empanadilles amb molts tipus de farcimets, i realment molt bons!

Ara la Dorota viu a Mèxic i la Sandra aviat se n’anirà a Holanda, jo continuaré a Catalunya però segur que algun dia o altre farem una trobada per posar-nos al dia de tot i visitar altres llocs preciosos!

Ingredients:

Pa tipus focaccia (la recepta ja la posaré un altre dia que sinó quedareu saturats!)

Formatge fresc granulat (Lidl) o bé ricotta i 1 ceba tendra.

Sal i pebre

Com ho fem?

És tan senzill com barrejar en un bol la ceba tendra tallada petita amb el formatge. Afegir-hi un polsim de sal i de pebre i reservar-ho a la nevera.

A la taula s’acompanya amb el pa i talls de tomàquet, canonges, salmó o fins i tot cogombrets (als polonesos els hi encanten!)

___________________

Ingredients:

Per la pasta: 3/4 tassa d’aigua freda, 1 ou, 1 cullerada sopera d’oli de girasol (o d’oliva suau), mitja culleradeta de sal i la farina que necessiti.

Pel farcit: en aquest cas: carn picada de vedella, moixernons deshidratats, xerès dolç i mostassa en gra.

Per la salsa: Formatge de cabra i crema de llet.

Com ho fem?

1_ En un bol hi barregem els ingredients per la pasta i en un principi hi afegim 2 tasses de farina. Amassem i anem afegint farina fins que ja no s’enganxi als dits. Llavors l’estirem sobre una superfície enfarinada i fem uns cercles.

2_  Pel farcit: coem la carn picada juntament amb els bolets (hidratats), a foc fort. Hi afegim la mostassa en gra, un mica de xerès i un parell de cullerades de crema de llet. Abaixem el foc i deixem que faci xup xup durant uns 10 minuts.

3_ Llavors omplim els cercles i els tanquem. Presionant amb els dits o amb aquest estri que veieu a la fotografia de baix.

4_ Preparem la salsa en un cassó fonent el formatge juntament amb la crema de llet, hi podem afegir un polsim de pebre i una mica de xerès dolç per fer-la lligar amb el farcit.

5_ Bullim els Pierogi fins que flotin a la superfície de l’aigua (no tarden gaire estona). I els emplatem amb la salsa. Es podem acompanyar de beicon i bolets passats per la paella.

NOTES: el farciment pot ser qualsevol, allà també fan servir molt la col, altres verdures i el formatge. Si es vol, després de bullir-los es poden passar per la paella, volta i volta, i així queden amb un toc cruixent.

Comments

  1. Pierogi y twaróg parecen estupendos! Ya tengo hambre! Las galetes d’espècies de llaman pierniki. Voy a pasar esta pagina para mis padres que la vean y les traduzco la parte sobre ellos :) Y ademas todos catalanos estan invitados a Polonia!! :) Besitos de Mexico :):*

    • Hola Dorota! ahora pondré el nombre de las galletas, no me acordaba! ;) Nos los pasamos muy bien en aquel taller verdad? Muchos recuerdos para tus padres y besitos hasta Mexico!!

  2. doncs mai m’havia plantejat anar a Polonia! però fa un parell de dies que un amic m’ha dit que anava de vacances, i ara tu… ummm, l’hauré d’apuntar a destins pendents!!!!! petonets guapa

  3. Doncs jo sempre he volgut anar a Polònia i unes de les raons és perque sé que mengen de primera! Que bé poder vistar-ho amb algú d’allà i menjar típic i casolà!

  4. Hola Judith i Irma! doncs és un país preciós, animeu-vos a anar-hi que no us decepcionarà! el fet d’anar-hi amb algú d’allà hi ajuda molt també… Si mai hi voleu anar m’ho dieu i ja us explicaré més coses, petonets!

  5. Vinga, doncs una escapadeta a Polònia! Que pel que expliques ve molt de gust anar-hi… sembla que s’hi menja la mar de bé!
    Petonets
    Sandra

    • Sandreta, doncs a la primera foto hi pots veure dues destinacions amb vols de baix cost! la de baix a l’esquerra és Gdansk, una ciutat molt màgica, i la del seu costat (casetes de colors) és Poznan, una ciutat preciosa!! ;) petonets

  6. No hi ha res com visitar un lloc en companyia de gent del país, i si a sobre son amics, oli en un llum.
    Segur que malgrat la distància aviat trobareu una nova “excusa” per trobar-vos.
    Una abraçada

  7. Noia!!! em convides a dinar????!! quina maravella!! m’agrada tot i més!!! he de tornar a provar de fer pasta fresca, que m’agrada molt però mai m’hi poso!! petons guapa!

  8. Hola!!
    Josep: és veritat, va anar molt bé que la Dorota ens pogués ensenyar tantes coses de primera mà! M’ha fet molta il·lusió trobar-vos avui!! :D
    Roser: Jaja oitan quan vulguis! prova de fer-la que és molt bona! i amb el farcit que més us agradi… De totes maneres, aquesta en realitat atipa més que la pasta fresca feta només amb farina i ou ;)

  9. Això si que és un viatge ben aprofitat… I a més amb contacte amb la realitat. I els pares de la Dorota, pel que veig encantadors.

    Aquests estiu he tingut diferents visitants a casa (de l’Erasmus a Oslo del meu fill) i he intentat donar-lis a coneixer la nostra cuina. M’ho vaig currar una mica i van sortir encantats. De les visites per BCN, ja s’ho montaven amb el meu fill… :).

    Salut!.

  10. Ricard, és veritat, aquests viatges s’aprofiten molt! és una sort poder tenir amics per aquí i per allà! Ja ho crec que deurien quedar encantats, així es van estalviar anar a algun lloc tipus Caxitos XD encara que no crec que sigui un destí per estudiants però ja ens hem entès! jeje

  11. Una bona aproximació a Polònia, no massa explorada com a destinació turística, i a la seva gastronomia.

    A nosaltres també ens va ver molta il·lusió trobar-vos!. D’on sou?. Tu vius a Barcelona, oi?, però com que vas dir que havíeu vingut a donar una volta per Barcelona, deduïm que no sou d’aquí.

    Petonets i fins aviat

    • Glòria, no sé si hi heu estat mai, però val la pena visitar Polònia! nosaltres sóm de Rubió, un poblet molt petit al costat d’Igualada (entre Igualada i Calaf). Però jo visc a Barcelona durant el curs per anar a la universitat. Ja veus que anàveu ben encaminats jejeje Fins una altra!! ;)

  12. Doncs si estàs a Barcelona, potser et podries afegir a alguna classe de cuina, no?. Normalment és la Gemma ( http://blogs.cuina.cat/lacuinadecasa/) qui penja la convocatòria, però quan “comenci el curs”, ja t’ho diré per si et va bé.

    Fins aviat

    • Moltes gràcies Glòria!! algun cop havia vist que feia la convocatòria i que s’hi apuntava molta gent, a veure si no em coincideix amb exàmens ni entregues i m’hi puc apuntar! una abraçada i fins aviat!! :)

Moltes gràcies per la teva visita!! :) si ho vols, pots escriure un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: